Vi sparar data i cookies, genom att
använda våra tjänster godkänner du det.

Moderaternas ekonomiskpolitiska talesperson Elisabeth Svantesson skärper tonen mot hedersförtryck.

M skärper tonen mot hedersförtryck

Moderaterna skärper tonen mot hedersförtrycket i Sverige.

Markeringen kom i hennes tal inför 2 400 moderater på partiets Sverigemöte som pågår i Göteborg och drog ned kraftiga applåder. Hon syftade på personer som utsätter sina barn eller anhöriga för trakasserier, våld och ytterst mord för att upprätta vad man menar är heder.

Enligt Svantesson ökar hedersproblematiken i Sverige och kryper ned i åldrarna. På en fråga efter talet om vad hon bygger det på hänvisade Svantesson till uppgifter från skolor, kvinnojourer och personer som arbetar med frågorna.

Moderaterna vill införa en egen brottsrubricering för hedersbrott och att hedersmotiv blir en egen försvårande omständighet i lagen.

Tre ben

Kritiken mot hedersförtrycket kom upp när Svantesson berörde de tre ben som partiets integrationspolitik bygger på, där krav och värderingar just är ett. Moderaterna vill införa en integrationsplikt med krav på begriplig svenska och obligatorisk kurs i vilka regler, rättigheter och skyldigheter som gäller i Sverige.

De två andra benen är en stram migrationspolitik och arbetslinjen.

- Det spelar roll hur många som kommer hit. Ska vi klara uppgiften åren framöver behöver mottagandet vara lägre än i dag, sade Svantesson.

Och kommer man hit, ska man arbeta och försörja sig, Sverige ska inte vara en kravlös gemenskap, framhöll hon.

Individualisera bidrag

Samtidigt anser Moderaterna att de ofta lönar sig dåligt i dag att gå från bidrag till arbete. Partiet har därför föreslagit ett bidragstak som gör att det alltid ska löna sig att gå från bidrag till arbete.

Partiet vill också motverka de kvinnofällor som finns i bidragssystemen. Dagens etableringstillägg som utgår till hushåll ska individualiseras. M vill också se över hur försörjningsstödet kan bli mer jämställt.

På förmiddagen presenterade partisekreteraren Gunnar Strömmer (M) partiets kampanjslogan i valet. Till mångas förvåning blir det "Lika för alla".

Lika spelregler

- Jag satte själv kaffet i vrångstrupen när jag hörde det första gången, sade han när han presenterar den.

Strömmer understryker att det inte handlar om vänsterns jämlikhet, lika utfall för alla, utan om lika rättigheter, skyldigheter och möjligheter.

- När vi säger lika för alla så menar vi inte som vänstern att alla ska stöpas i samma mall. När vi säger det så menar vi lika spelregler, att rättigheter och skyldigheter är något som vi har som individer, inte som grupper, säger Gunnar Strömmer.