Vi sparar data i cookies, genom att
använda våra tjänster godkänner du det.

M säger nej till slopade turordningsregler

Moderatledaren Anna Kinberg Batra avvisar Centerns förslag om att avskaffa turordningsreglerna för anställda i småföretag.

Centerns Annie Lööf föreslog i tisdags att turordningsreglerna vid uppsägning ska slopas för företag med upp till 50 anställda. Lööf hoppades få med sig övriga Alliansen på det förslaget. Men i en TT-intervju säger Anna Kinberg Batra nej till den idén.

- Att undanta alltför många skulle göra det allt för otryggt, säger hon

Gammal splittring

Anna Kinberg Batra anser att det behövs förändringar på svensk arbetsmarknad, men med anställningstryggheten som grund. Hon vill till exempel öka möjligheterna för arbetstagare och företag att ställa om och göra det lättare för arbetslösa att komma in på arbetsmarknaden.

- De viktiga förändringarna ska inte handla om att allt fler ska kunna bli av med jobbet, utan att många fler ska kunna få sitt första jobb, säger Moderatledaren.

Även i den förra Alliansregeringen fanns en splittring om arbetsrätten. Även då motsatte sig Moderaterna ledda av Fredrik Reinfeldt förändringar i anställningstryggheten.

Markerar mot Björklund

Anna Kinberg Batra markerar även mot Liberalernas ledare Jan Björklund. Han uppgav i måndags att det som skadat Alliansen mest är att Moderaterna i vintras öppnade för samtal med Sverigedemokraterna.

- Att profilera sig allt för mycket mot varandra tycker jag skadar Alliansen, säger Kinberg Batra.

- Det jag tycker skadar Alliansen mest är att vi inte gör mer ihop.

Anna Kinberg Batra tycker dock att de fyra partierna "håller på att få bättre fart" i sitt samarbete. Hon pekar på att Alliansen nyligen enades om hur man ska agera för att försöka stoppa regeringens planer på en flygskatt, att fler ska betala statlig skatt och att ändra de så kallade 3:12 reglerna för fåmansbolag. Enligt Anna Kinberg Batra skulle den överenskommelsen inte ha blivit av om hon inte i vintras var tydlig med att hon vill att Alliansen ska lägga fram en gemensam budget i höst.

Avfärdar bluffrykte

Nu hotar Allianspartierna i stället med att begära misstroendeomröstning i riksdagen mot ministrar om skatteförslagen läggs fram. En del politiska motståndare anser att det bara är ett tomt hot.

- Bluffryktet kan jag dementera här och nu. Vi skulle inte ge ett sådant gemensamt besked om det inte var sant och vi menar allvar, säger Kinberg Batra.