Utrikesminister Margot Wallström (S).
Utrikesminister Margot Wallström (S).

M och KD vill ha fler svar från Wallström

Både M och KD vill ha fler svar från utrikesminister Margot Wallström (S) angående det omtalade mötet om den fängslade svensk-kinesiske förläggaren Gui Minhai. Wallström vill inte säga om hon har förtroende för Sveriges ambassadör i Kina eller inte. Men UD skickar nu inspektörer till ambassaden i Peking.

ANNONS
|

- Det är ju otroligt viktigt att klarlägga detta, säger Moderaternas utrikespolitiske talesperson Hans Wallmark, och framhåller att det är "skandalartat" om det skulle visa sig att ambassadören ordnade mötet på egen hand.

Men han framhåller också att Wallström snarast måste reda ut de motstridiga uppgifter som finns om vad som egentligen skedde och om vem som visste vad på UD.

ANNONS

Informerats löpande

En UD-källa uppger att Wallmark har informerats regelbundet och ofta om vad UD vetat.

Lars Adaktusson är utrikespolitisk talesperson för Kristdemokraterna. Han säger att riksdagens utrikesutskott, där han sitter, i torsdags fick information av Wallströms kabinettssekreterare Annika Söder.

Hon sade samma sak, enligt Adaktusson, som sin chef dagen efter: att UD inte kände till den svenska Kina-ambassadörens besök och förehavanden i Stockholm eller det omstridda mötet. Efter det har sedan UD förtydligat och sagt att ingen på UD som ansvarar för Gui Minhai-ärendet kände till eller hade godkänt mötet som ambassadör Anna Lindstedt ordnade med kinesiska företrädare och Gui Minhais dotter Angela Gui.

- Det inger inte förtroende, det ger intryck av att viktiga rutiner inte fungerar, inte ens i ett så viktigt konsulärt ärende som Gui Minhai-ärendet är, säger Adaktusson.

- Det är inte vilket ärende som helst och det handlar om Kina som vi vet ofta bryter mot mänskliga rättigheter, säger han.

ANNONS

"Finns tydliga regler"

Om det visar sig att Kinas ambassad I Sverige var inblandad blir saken än allvarligare, anser Adaktusson.

- Det finns ju tydliga regler för hur utländska diplomater får agera. Där ingår inte att försöka inskränka värdlandets yttrande- och pressfrihet.

Margot Wallström vill vänta till utredningen om Gui Minhai-mötet är klar innan hon uttalar sig om eventuellt förtroende för Lindstedt.

- Vi inledde ju en internundersökning och sedan har den pausats därför att Säkerhetspolisen har inlett en undersökning. Då får den ta sin tid och då ska den genomföras fullt ut så att vi får reda på vad som har hänt, säger Wallström på väg ut från dagens utrikesministermöte i Bryssel.

Skickar inspektörer

UD klargjorde sent på måndagskvällen att departementets inspektörsfunktion skickas till ambassaden i Peking för att stötta personalen där i deras arbete och för att få en tydligare bakgrund till vad som skett.

ANNONS

UD:s förhoppning är också att inspektörerna ska kunna stärka departementets förmåga att bistå Säpos förundersökning framöver, enligt UD:s presschef Patric Nilsson.

TT: Men innebär det här att er interna undersökning har återupptagits igen?

- Nej, den interna undersökningen får vi inte driva så länge det pågår en förundersökning från Säpos sida. Men däremot, när det handlar om att vi ska dels stötta personalen och få en bakgrund av vad det är som har hänt, så kan vi skicka inspektörerna. Det kan vi göra inom ramen för vårt mandat utan att öppna den interna undersökningen, säger han.

"Andra spekulera"

Margot Wallström vill inte svara på frågan om hur allvarligt hela det här ärendet är för UD.

- Det får andra spekulera i. Vad vi har framför för ögonen är säkerheten för den som är ett konsulärt ärende för oss, säger Wallström, syftande på Gui Minhai själv.

ANNONS

Åklagare Hans Ihrman leder Säkerhetspolisens brottsutredning om det inträffade. Eventuellt kan det röra sig om brottet egenmäktighet vid förhandling med främmande makt, alltså att ambassadören har förhandlat utan regeringens godkännande. Vare sig hon eller någon annan är dock delgiven misstanke, enligt Ihrman.

En central fråga är vilken behörighet Lindstedt har haft. Det är inte givet att hon enligt lag måste ha haft exempelvis utrikesministerns uttryckliga godkännande till mötet och vad som avhandlades där.

Rättad: I en tidigare version av texten angavs fel dag för UD:s besked om att inspektörsfunktionen sätts in i Peking. Rätt dag är måndag.

Bryssel, TT:s korrespondent

Fakta: Gui Minhai-fallet

Detta har hänt:

3 februari: Angela Gui, dotter till den svensk-kinesiske förläggaren som är frihetsberövad i Kina, säger i en intervju med SvD att hon haft ett möte i Sverige med kinesiska representanter gällande sin far.

13 februari. Angela Gui skriver på sin blogg om mötet i Stockholm som ägt rum i slutet av januari på inbjudan av Sveriges Kina-ambassadör Anna Lindstedt. UD säger att man ska utreda Anna Lindstedt och uppger att man fått kännedom om mötet först i efterhand, vilket anges som ett av skälen till att Lindstedt nu utreds.

14 februari: Säpo uppger att man bedriver en förundersökning efter att mötet blivit känt. Förundersökningen leds av åklagare vid riksenheten för säkerhetsmål.

15 februari: Utrikesminister Margot Wallström kommenterar kritiken mot Sveriges Kina-ambassadör. Wallström uppger att UD inte hade kännedom om mötet och att man ser väldigt allvarligt på händelsen.

16 februari: UD förtydligar att ingen som arbetar med Gui Minhai-fallet haft kännedom om mötet. UD vill inte svara på frågan om det då finns andra personer, och i så fall vilka, som haft vetskap om mötet som ägde rum i Sverige.

ANNONS