Eskil Erlandsson (C) anklagas för att upprepade gånger ha ofredat riksdagsledamöter sexuellt. Arkivbild.
Eskil Erlandsson (C) anklagas för att upprepade gånger ha ofredat riksdagsledamöter sexuellt. Arkivbild.

M krävde Erlandssons avgång

Förre landsbygdsministern Eskil Erlandsson (C) lämnade riksdagen efter att Moderaterna krävt hans avgång. Han anklagas för att ha utsatt fyra moderatkvinnor för sexuella ofredanden. De ska ha skett i samband med luncher och middagar.

ANNONS
|

Erlandsson lämnade i torsdags sina riksdagsuppdrag på uppmaning av sitt parti Centern. Orsaken uppgavs vara ett oacceptabelt beteende mot kvinnliga moderata riksdagsledamöter.

Enligt uppgift till TT hade Moderaternas gruppledning dagen innan krävt att Erlandsson lämnar riksdagen för att partiets ledamöter skulle kunna känna sig trygga.

Avgångskravet framfördes i samband med ett möte med Centerns gruppledning, där de fyra drabbade M-kvinnorna också deltog.

En av dem är Cecilie Tenfjord-Toftby.

Enligt henne handlar det om identiska historier vid middagar eller luncher där kvinnorna oönskat fått en hand på låret.

Hände på lunchen

Tenfjord-Toftby berättar att det i hennes fall skedde under en lunch i riksdagshuset i höstas. Under slutet av måltiden kände hon en hand på sitt lår.

ANNONS

- Jag blev chockad, jag blev arg och mest av allt blev jag just där och då väldigt ställd, säger Tenfjord-Toftby till TT.

Hon drog undan sitt ben och gick snabbt därifrån.

- Jag borde ha markerat, men det var nog mest av allt att jag blev så ställd, säger Tenfjord-Toftby.

Hon slog larm till Moderaternas gruppledare Tobias Billström och kunde också berätta för honom att ytterligare en M-kvinna utsatts för ett liknande beteende 2016.

Inte helt nöjd

Tenfjord-Toftby berömmer Billström för ett tydligt agerande, men är inte helt nöjd med Centerpartiet.

- Nu kan jag tycka att det har tagit väldigt lång tid. Det här är fyra nästintill identiska berättelser. Det borde inte ha varit så svårt att reda ut det, säger hon.

ANNONS

Centerns gruppledare AndersW Jonsson har träffat de fyra kvinnorna.

- De har beskrivit för mig precis vad som hänt och jag har ingen anledning att misstro dem. Det här är något som ligger mycket tydligt bortom gränsen för det acceptabla, säger Jonsson till TT.

Uppmanades avgå

Han informerades om anklagelserna mot Erlandsson vid ett möte i slutet av november med Moderaternas gruppledare.

Jonsson uppger att han då agerade omedelbart.

Ungefär en vecka senare, i början av december, hade han ett möte med Erlandsson.

- Det var ingen tvekan hos mig om att uppmana honom att avgå, säger Jonsson.

Vid det samtalet visste inte Jonsson om att ytterligare incidenter hade inträffat dagen innan mötet.

Kort efter mötet med Erlandsson informerade Moderaterna Jonsson om att två andra M-kvinnor skulle ha utsatts för närmanden i början av december. Det hade inträffat vid en middag på Ingenjörsvetenskapsakademin.

ANNONS

Enligt uppgift till TT ska en manlig M-kollega ha uppmärksammat de två kvinnorna på att de bordsplacerats bredvid Erlandsson. Han varnade då dem för vad som skulle kunna inträffa.

Ett nytt möte fick hållas mellan Jonsson och Erlandsson.

Uppgifter redan 2017

Men trots flera uppmaningar avgick alltså inte Erlandsson redan i höstas.

- Det är ytterst så att det är ledamoten själv som fattar beslut om man ska avgå eller inte, säger AndersW Jonsson.

TT: Känner ni till andra fall, i ert eget parti, där kvinnor utsatts för detta?

- I samband med metoo fanns det också uppgifter om det, men ingenting som var av den här konkreta naturen, säger Jonsson.

TT: Hösten 2017?

- Hösten 2017. Då hade jag också vid ett tillfälle ett allvarligt samtal med Eskil Erlandsson och sade att det här var oacceptabla beteenden, säger Jonsson.

ANNONS

Har nolltolerans

Organisationen Centerkvinnorna bekräftar för TT att en C-kvinna i samband med metoo 2017 uppgav att hon utsatts för ett närmande från Erlandsson.

TT: Hade ni kunnat agera hårdare redan då?

- Jag förklarade för Eskil att det var ett fullständigt oacceptabelt beteende och jag utgick då ifrån att det här aldrig skulle hända igen, säger Jonsson.

TT: Fick ni någon sådan försäkran från honom?

- Det var då helt klart oss emellan att fortsätta att arbeta som politiker inte var acceptabelt i ett läge där sådant här hände, och jag utgick bara från att det beskedet skulle vara tillräckligt.

TT: Behöver Centern göra mer för att förhindra sådant här beteende i partiet framöver?

- Vi har hela tiden från Centerns sida varit oerhört tydliga med att det är nolltolerans vad gäller sexuella trakasserier.

ANNONS

Ingen polisanmälan

Partiledaren Annie Lööf skriver på Facebook att "vi tar kvinnornas berättelser på största allvar. Gör man sig skyldig till ett oacceptabelt beteende får det konsekvenser, oavsett vem man är".

Centern har inte polisanmält Eskil Erlandsson. AndersW Jonsson hänvisar till att de utsatta kvinnorna äger den frågan och att partiet inte kan ta beslut över huvudet på dem.

Under fredagen ska en femte M-kvinna ha hört av sig till Moderaternas gruppledning och uppgett att hon utsatts för ovälkomna närmanden av Erlandsson redan i början av 2000-talet.

TT har sökt och fortsätter att söka Eskil Erlandsson.

TT

Fakta: Eskil Erlandsson

Eskil Erlandsson, 62 år har suttit i riksdagen sedan 1994 och utsågs efter valet 2006 till jordbruksminister, en titel som efter riksdagsvalet 2010 ändrades till landsbygdsminister.

Innan Eskil Erlandsson blev riksdagsledamot var han kommunalråd i Ljungby kommun.

ANNONS