Vi sparar data i cookies, genom att
använda våra tjänster godkänner du det.

Säkerhetspolisens huvudkontor i Solna. Arkivbild.

M kräver att regeringen agerar på Säporapport

Moderaterna kräver att regeringen agerar snabbt för att polisen och Säpo får de viktiga verktyg på plats, i form av signalspaning, dataavläsning och datalagring, som behövs för att möta de hot Sverige ställs inför.

- Får man de sakerna på plats har man kommit en bit på vägen, säger Moderatledaren Ulf Kristersson i en kommentar till Säpos årsbok.

I verktygen räknar han också in lagförslagen om att kriminalisera samröre med terroristorganisationer samt möjligheter för ökad kameraövervakning.

Ulf Kristersson ser rapporten som en bekräftelse på en bredare och alltmer komplex hotbild mot Sverige.

"Förstår inte det"

- Det bekräftar också att vi måste göra de viktiga sakerna först. Och det gör vi inte, allt som kretsar om sådant som signalspaning och datalagring och metoder som skulle öka vår förmåga att stoppa hot, antingen sker det för lite, ingenting eller för sent. Jag förstår inte det, säger Kristersson.

Det enda som regeringen gjort bra är skärpningen av straffen för grova vapenbrott, tycker han.

- Regeringen lever kvar i en tid då allt handlade om integritet i stället för att skydda Sverige, anser Moderatledaren.

Mer resurser

Liberalernas rättspolitiske talesperson Johan Pehrson anser att regeringen måste se till att Säkerhetspolisen får de resurser den behöver.

- Inom ramen för de satsningar som görs på polisen den här mandatperioden så är det viktigt att Säkerhetspolisen får del av dessa och kan stärka sina muskler. Vi håller ju på med vårändringsbudgeten och det kan bli konsekvenser där också, säger Johan Pehrson.

Han noterar också att myndigheternas säkerhetsskydd fortfarande brister och betonar att ett stort ansvar här vilar på regeringen.