Moderaternas partisekreterare Gunnar Strömmer. Arkivbild.
Moderaternas partisekreterare Gunnar Strömmer. Arkivbild.

M fortsätter pressa S om falska uppgifter

Moderaterna kräver att Socialdemokraterna gör mer för att dementera de falska uppgifter som spridits om M på arabiska. Vem som ursprungligen ligger bakom lögnerna har inte gått att få klarhet i – och S anser sig ha gjort tillräckligt när det gäller dementier.

ANNONS
|

Det var i förra veckan som det blev känt att några lokala socialdemokratiska företrädare spridit falska uppgifter om moderat politik på arabiska. Den första spridningen i Sverige skedde från ett konto hos en moské i Alingsås, vars ordförande kandiderade för S i kommunvalet. Kort därefter spred en S-kandidat i Sävsjö texten.

Båda har lämnat sina politiska uppdrag.

- Socialdemokraterna har tagit avstånd och företrädare har fått lämna sina uppdrag, vilket är det minsta man kan begära, men allvarligast är att det är många människor som fått en helt skruvad uppfattning av vad Moderaterna står för. Det måste korrigeras med större eftertyck än vad som hittills skett, säger Moderaternas partisekreterare Gunnar Strömmer som vill se mer från S.

ANNONS

Men Socialdemokraternas gruppledare i riksdagen, Anders Ygeman, anser att partiet har agerat snabbt och gjort det som M kräver.

- Vi har gjort det vid flera tillfällen, på både arabiska och svenska, säger Ygeman.

Landar i samma slutsats

S i Sävsjö har lagt upp meddelande på sin Facebooksida och även på det största arabisktalande forumet i Sverige. Partiet har skrivit till partidistrikten med order om att kontrollera att felaktigheterna inte lever vidare.

Ygeman säger att S efterforskningar landar i samma slutsats som M och att det inte går att säga vem som egentligen ligger bakom ursprungsinlägget som kom från ett Facebookkonto i Kuwait, eller vad syftet var.

- Men det här har drabbat oss mycket hårdare än någon annan politisk kraft, säger Ygeman och talar om den negativa uppmärksamhet som S fått.

Han säger att ett möjligt scenario är att någon kan varit ute för att skada både M och S.

ANNONS

- Men den slutsatsen går inte att dra på grundval av det material som finns nu.

Moderaterna har med hjälp av revisionsjätten PWC utrett varifrån desinformationen om M-politiken kom. Ursprungskällan bedöms vara ett Facebookkonto i Kuwait, där kontohavaren kallar sig Sverige på arabiska.

Väljare påverkats

Enligt Moderaterna har partiet på lokal nivå märkt av att desinformationen nått vissa väljargrupper.

- Vi får rapporter från valarbetare som får de här påståendena mot sig eller märker att människor inte vill tala med Moderaterna, säger Strömmer.

Hur många som kan ha nåtts av desinformationen vet inte Moderaterna, men det räcker med en enda väljare som får helt fel uppfattning om vad M står för, anser Strömmer.

Moderaterna kommer nu att lämna över sin information till Myndigheten för samhällsskydd och beredskap och OSSE, en europeisk organisation som bland annat övervakar val.

Statsminister Stefan Löfven anser som Anders Ygeman att S gjort vad som kan begäras.

ANNONS

- Vi var gjort det. Vi har ju sagt att det här inte är okej och att de som har gjort det är inte längre våra kandidater. Det är ett uppträdande som inte är acceptabelt i socialdemokratin.

TT

Fakta: Moderaternas utredning

Originalinlägget gjordes från ett Facebookkonto i Kuwait den 26 augusti, på arabiska.

I inlägget påstås Moderaterna, bland annat, vilja förbjuda slöja för alla under 18, ta barn från föräldrar och uppfostra dem svenskt, stänga moskéer och avskaffa all ekonomisk hjälp till nyanlända samt dra in medborgarskap för alla som kommit efter 1970.

Den första noterade delningen i Sverige skedde sent på kvällen den 26 augusti från ett Facebookkonto för moskén Islamiskt center i Alingsås, där ordförande kandiderade för S i kommunvalet. Därefter har det spridits av konton med kopplingar till ytterligare fyra S-kandidater.

Den 27 augusti uppmärksammades det för första gången av en journalist och information om vad inlägget innehölls spreds på svenska.

ANNONS