Moderaternas partiledare Ulf Kristersson. Arkivbild.
Moderaternas partiledare Ulf Kristersson. Arkivbild.

M backar i ny mätning

De rödgröna partierna har ett knappt övertag på 2,3 procentenheter över Alliansen, enligt en ny mätning. SD är fortsatt Sveriges näst största parti om det vore val i dag.

ANNONS
|

Moderaterna backar något medan Miljöpartiet och Kristdemokraterna går framåt, enligt Svensk väljaropinion, som görs av Sifo i samarbete med Ekot.

M går från 24,2 procent i januari till 18,7 procent i mätningen, som är en sammanställning av flera stora opinionsmätningar. Alliansen får 37,8 procent i mätningen, mot de rödgröna partiernas 40,1 procent.

Miljöpartiet som i flera mätningar legat under fyraprocentsspärren går framåt något och ligger på 5,8 procent medan Vänsterpartiet får 9,4 procent, i stort sett oförändrat sedan juni. S ligger på 24,9 procent, samma resultat som i juni.

ANNONS

Bland allianspartierna ligger Centern och Liberalerna stadigt sedan förra mätningen på 9,8 respektive 5,7 procent. Kristdemokraterna går framåt med en procentenhet, men partiet ligger fortfarande under fyraprocentsspärren på 3,6 procent.

Sverigedemokraterna ligger på 19,5 procent och är fortsatt näst största parti i mätningen.

Allt fler väljare har också bestämt sig för vilket parti de ska rösta på och andelen osäkra väljare har minskat från 11,1 till 9,6 procent.

Rättad: I en tidigare version hade procentenhet bytts mot procent och en felaktig siffra uppgavs för Vänsterpartiets väljarstöd.

TT

Om mätningen:

Mätningen är en sammanställning av flera opinionsundersökningar och görs av Sifo på uppdrag av Ekot. Mätningen grundar sig på 6600 intervjuer.

Källa: Ekot

ANNONS