Vi sparar data i cookies, genom att
använda våra tjänster godkänner du det.

Moderatledaren Ulf Kristersson.

Mörkt för Moderaterna i opinionen

Moderaterna fortsätter backa i två nya opinionsmätningar – men de borgerliga får samtidigt goda nyheter om Kristdemokraterna. I Dagens Nyheters/Ipsos mätning utökar de rödgröna sin ledning.

Moderaterna tappar för tredje mätningen i rad hos Ipsos, från 17,7 procent förra veckan till 17,1 procent. Därmed är partiet tillbaka på samma nivåer som när ledarstriden rasade i M i fjol och bara sedan i maj är tappet 4,6 procentenheter.

Även i Svenska Dagbladets/Sifos veckomätning ser det mörkt ut för partiledaren Ulf Kristersson. Där är raset ännu större – från 19,4 till 17,6 procent. Det är precis på gränsen för den statistiska felmarginalen.

I den mätningen är M också mindre än Sverigedemokraterna, som får 18,6 procent. I SvD/Sifos mätningar har M tappat hela 6 procentenheter under sommaren.

Gladare borgerliga tongångar hörs från Kristdemokraterna (KD). Partiet ökar från 4,2 till 4,7 procent hos SvD/Sifo, vilket är inom den statistiska felmarginalen, och från 4,0 till 4,6 procent hos DN/Ipsos.

I DN/Sifo-mätningen har de tre rödgröna partiernas ledning över Alliansens fyrklöver ökat till 42,1 procent mot 35,9 procent. Det är den lägsta noteringen för den borgerliga kvartetten sedan augusti 2014 i den mätserien och den högsta för de rödgröna sedan mars 2015.