Vi sparar data i cookies, genom att
använda våra tjänster godkänner du det.

För att ta reda på om det finns mårdhund i södra Sverige ett antal sändarförsedda mårdhundar släppas ut i skog och mark. Arkivbild.

Mårdhundar släpps ut i Sverige

Finns mårdhundar i södra Sverige? Den frågan hoppas Svenska Jägareförbundet få svar på genom att släppa ut just mårdhundar, försedda med gps-sändare, i skog och mark.

Jägareförbundet har på uppdrag av Naturvårdsverket det nationella ansvaret för att utrota ett antal invasiva främmande arter, däribland mårdhund. Därför inrättades för några år sedan Mårdhundsprojektet.

Årligen tar projektet emot hundratals tips och observationer om misstänkta mårdhundar i södra och mellersta Sverige. Men trots alla observationer från allmänheten har det aldrig gått att bekräfta att arten finns söder om ångermanländska Mjällom.

Det kan vara svårt att avgöra om bilder på föregivna mårdhundar verkligen föreställer djuret. Ett hundratal bilder skickas årligen till projektet, bilder som ofta visar sig föreställa grävlingar, förvildade tamkatter eller rävar.

Tanken är att de sändarförsedda mårdhundarna som nu släpps ut ska testa allmänhetens vaksamma ögon och Sveriges jägarkårs privata viltkameror, ett övervakningssystem för invasiva främmande arter.

Med hjälp av de utsläppta mårdhundarnas sändare kan projektets representanter se vilket djur som har fångats på bild. Djuren som släppts är steriliserade, avmaskade och behandlade mot fästingar. De ska heller inte utgöra något hot mot vare sig viltvården eller mångfalden.

"Nu har de flesta markhäckande fåglar kläckt sina ägg och ungarna lämnat sina bon. Men ser vi att ett djur rör sig mot något särskilt känsligt område går vi in och flyttar djuret", säger P-A Åhlén vid Jägareförbundet i ett pressmeddelande.