Vi sparar data i cookies, genom att
använda våra tjänster godkänner du det.

23 000 har sökt tjänsten som Europas nya astronauter. Arkivbild.
23 000 har sökt tjänsten som Europas nya astronauter. Arkivbild. Bild: Aubrey Gemignani/AP/TT

Många vill bli Europas nya astronauter

Nära 23 000 européer, varav cirka 300 svenskar, vill representera Europa i rymden.
Ansökningarna har därmed nästan tredubblats sedan den senaste omgången 2008.

Medborgare från den europeiska rymdorganisationen ESA:s medlemsländer, däribland Sverige, och anknutna stater har sedan den 21 mars i år kunnat skicka in sin ansökan om att bli astronaut.

Ansökningstiden gick ut den 18 juli. Totalt har det kommit in nära 23 000 ansökningar, och av dessa ska sex nya astronauter väljas ut. De kommer att presenteras under andra halvan av 2022, meddelar ESA i ett pressmeddelande.

284 svenska medborgare, 232 män och 52 kvinnor, har känt sig manade att söka. Men det är få jämfört med de 7 137 franska medborgare som också kastat in en ansökan.

Satsar på parastronauter

Historiskt för denna ansökningsperiod är att fler än 250 astronautkandidater med ett fysiskt funktionshinder sökt tjänsten som ESA kallar "paraastronaut".

Aldrig tidigare har ESA erbjudit möjlighet för fysiskt funktionshindrade att söka tjänst som astronaut. Tanken är att dessa ska bidra till att utveckla anpassningar som krävs för att personer med funktionshinder ska kunna arbeta i besättningen på framtida rymduppdrag.

Nu väntar en lång och noggrann rekrytering, så det gäller att ha tålamod, säger ESA:s generaldirektör Josef Aschbacher.

Lång urvalsprocess

Det första som sker i urvalsarbetet är en så kallad screening, i vilken de sökande bedöms utifrån deras skriftliga ansökningar. Samma process framåt gäller för de potentiella paraastronauterna, men de kommer även att genomgå en medicinsk screening.

Vidare uppmuntrar Aschbacher alla rymdintresserade att även söka andra tjänster inom rymdsektorn.

"Under de kommande åren kommer vi att söka ett brett urval av rymdproffs och jag uppmuntrar er att hålla ögonen även på dessa möjligheter via ESA:s webb", säger han i pressmeddelandet.

Under den senaste ansökningsomgången, 2008, sökte 8 413 personer till tjänsten som astronaut.