Vi sparar data i cookies, genom att
använda våra tjänster godkänner du det.

Många tror att Sverige och EU kommer att påverkas negativt av brexit. Arkivbild.

Många tror brexit kan påverka Sverige negativt

Mer än varannan svensk tror att Storbritanniens utträde ur EU kommer att påverka EU såväl som Sverige negativt, visar en undersökning från Ipsos, rapporterar Dagens Nyheter.

54 procent förutspår negativ effekt för Sverige och 61 procent tror att EU kommer att drabbas negativt. 29 procent tror inte det blir någon särskild påverkan för Sverige och 22 procent vad gäller EU.

Endast 2 procent tror att brexit kommer att innebära en positiv effekt för Sverige och bara 4 procent att det kommer att innebära en positiv effekt för EU.

Svaren skiljer sig mellan hög- och lågutbildade. Sex av tio med högre utbildning tror att britternas utträde är dåligt för Sverige, medan andelen är fem av tio bland dem som endast gått grundskolan.

- Det är väldigt tydligt att högutbildade oftare uppger att brexit får negativa konsekvenser, säger Nicklas Källebring, opinionsanalytiker på Ipsos, till DN.

Undersökningen baseras på svar från 1 029 väljare utifrån ett kvoturval och en slumpmässigt rekryterad webbpanel. Den genomfördes 12–24 mars.