Vi sparar data i cookies, genom att
använda våra tjänster godkänner du det.

En ny studie visar att vart femte barn upplever att deras bilder stulits på nätet. Arkivbild.

Många tonåringar upplever bildstöld på nätet

Var femte tonåring säger att de någon gång blivit utsatt för bildstöld, visar en ny studie om barns medievanor. Enligt en expert på digital etik behöver barn hjälp att förstå hur fort bilder kan spridas till utomstående på nätet.

Sociala medier ger oss möjligheten att ta del av våra vänners och andras privata liv dygnet runt. Men många är oförstående till att de bilder man delar med sig kan spridas utom kontroll. Förståelsen brister särskilt bland barn och unga.

- Barn har ofta en föreställning att man har kontroll över det man sprider. För man tänker "skickar jag en bild via Snapchat så är det bara min kompis som tar emot den". Förståelsen för hur snabbt en bild kan få spridning utanför det är liten, säger Kristina Alexanderson, som är projektledare på Internetstiftelsen och utbildar barn i digital kompetens.

Använt utan tillåtelse

Omvänt är barn inte heller medvetna om att man inte får sprida andras bilder utan medgivande. Enligt en undersökning som Sifo gjort i samarbete med Patent och registreringsverket och Medierådet om barns medievanor och attityder till upphovsrätten, uppger var femte tillfrågad mellan 12 och 16 år att deras bilder använts av någon annan utan att de gett sitt medgivande.

- Man upplever att internet är fritt. Barn som har stängda Instagramkonton har det efter krav från föräldrar. Deras digitala kompetens är inte alltid så hög att de har funderat kring sin integritet på det sättet.

Rättigheter och skyldigheter

Upphovsrätten, som främst riktar sig till att ge skaparen av bilder och filmer rätt att ta betalt för sina verk, säger ingenting om integritetsskyddet på den som porträtteras. Det är en intressant fråga när det gäller spridning av bilder på barn och vad som kan uppfattas som kränkande anser Kristina Alexanderson, då en annan lagstiftning om kränkande fotografering träder in.

- Du som blir avbildad har rätt att inte bli kränk. En bild på mig är en personuppgift. Det är en aspekt som vi vuxna behöver förhålla oss till särskilt när det gäller bilder på barn. Har jag rätt att sprida en bild på mitt snoriga barn hur som helst eller finns det en kränkande aspekt på det.

Enligt Kristina Alexanderson, som tar fram utbildningsmaterial till skolan, är det viktigt att både skolan och vuxna resonerar med barn kring frågor som rör rättigheter och skyldigheter på internet.