1 600 personer har förlorat sin statliga assistansersättning sedan regeringen tillträdde, enligt RBU. Arkivbild.
1 600 personer har förlorat sin statliga assistansersättning sedan regeringen tillträdde, enligt RBU. Arkivbild.

Många ogillar regeringens LSS-politik

En majoritet av svenskarna tycker att regeringen har hanterat frågan om personlig assistans på ett dåligt sätt. Enligt en undersökning som beställts av RBU är hela 58 procent negativa till regeringens LSS-politik.

ANNONS
|

- Jag tycker att det är en hög siffra. Man ska komma ihåg att de flesta människor i Sverige inte berörs av den här frågan över huvud taget. Men när man hör berättelserna om människor som råkat så illa ut de senaste åren, så förstår man att det inte är okej, säger Maria Persdotter, förbundsordförande på Riksförbundet för rörelsehindrade barn och ungdomar (RBU).

ANNONS

Undersökningen har gjorts av Novus och visar att 28 procent av de tillfrågade tycker att regeringen hanterat frågan om assistans för barn med behov "mycket dåligt", medan 30 procent svarar "ganska dåligt". 11 procent anser att frågan hanterats varken "bra eller dåligt" och endast 4 procent att den hanterats "ganska bra". 27 procent säger sig inte ha någon uppfattning.

Färre har fått assistans

Möjlighet till personlig assistans är en av flera rättigheter i lagen om stöd och service till vissa funktionshindrade (LSS). Efter ökande kostnader har lagen de senaste åren varit föremål för intensiv debatt och den utreds nu på regeringens uppdrag.

Enligt RBU har 1600 färre personer statlig assistansersättning i dag jämfört med när regeringen tillträdde. Trots att Försäkringskassan beslutar om statlig assistans har frågan ställts om regeringens hantering, vilket är medvetet.

- Regeringen har ett väldigt stort ansvar, inte minst efter regleringsbrevet som man gav Försäkringskassan inför 2016. Det är den enskilda sak som haft störst betydelse för att det gått åt så fel håll som det har gjort. Och det tror jag att väldigt många människor vet, säger Maria Persdotter.

ANNONS

Blivit en valfråga

Förbundet har också undersökt vilka politiska frågor som folk tycker är viktigast. Då sätter 10 procent frågan om LSS och personlig assistans högst upp. Sjukvården är annars det ämne som flest anser är viktigast, följt av skola och utbildning samt invandring och integration.

Maria Persdotter säger att LSS har blivit en valfråga men att många personer som påverkas av den inte ser något ansvarstagande eller några framåtriktande förslag från de två största partierna, Socialdemokraterna och Moderaterna. Därmed känner många inget hopp om att politiken ska förändras.

- Jag vet inte vad jag ska rösta på och det är väldigt många i den gruppen som inte vet det.

TT

Fakta: Undersökningen

Frågan som ställdes var "Hur tycker du att regeringen hanterat frågan om personlig assistans/barn med behov av personlig assistans?"

Undersökningen gjordes 9–15 augusti.

1002 personer intervjuades via webben.

Urvalet består av allmänheten 18–79 år, slumpmässigt valt ur Novus telefonrekryterade panel.

Undersökningsresultatet har enligt Novus viktats för att kompensera skillnader i svarsfrekvenser vad gäller kön, ålder, utbildning, geografi och politisk preferens i riksdagsvalet 2014.

Källa: RBU

ANNONS