Många skogsbränder drabbar just nu Sverige. Bilden är från en brand i Nacka i mitten av juni.
Många skogsbränder drabbar just nu Sverige. Bilden är från en brand i Nacka i mitten av juni.

Många larm om bränder i skog och mark

Nu rasar bränder på flera håll i Sverige. Enligt SMHI råder extrem brandrisk i stora delar av landet och stor risk upp till och med Jämtlands län utom fjällen.

ANNONS
|

På måndagsmorgon fanns 17 anmälningar om bränder i terräng landet runden som antingen var pågående eller på väg att avslutas.

I Mellingerum i Oskarshamns kommun och norr om Ekshärad i Värmland uppmanas allmänheten att hålla sig inne och stänga dörrar, fönster och ventilation på grund av kraftig rök.

Enligt SMHI är brandrisken extremt stor i Götaland och västra Svealand. I östra Svealand och södra och mellersta Norrland är den stor eller mycket stor.

I Värmland brinner det i skogarna i Hagfors kommun på ett område på två gånger två kilometer. På söndagen evakuerades även boende i Hornäs och Östra Tönnet. Det handlar om ett 30-tal fastigheter.

ANNONS

- Den har hållit sig på sin plats under natten. Läget är inte under kontroll men stabilt, säger Nils Weslien, räddningschef i Karlstad för Karlstadregionen till TT under morgonen. Alla länets brandkårer är inkallade och arbetar nu med att dra slang som kan ringa in branden.

Slå ring runt

- Vi hoppas att vi ska kunna få på plats en ring runt branden så snart som möjligt och sedan kunna hålla linjen mot branden, säger Weslien.

Tre helikoptrar vattenbombar branden, en inhyrd från Norge eftersom det just nu inte finns tillräckligt med helikoptrar i Sverige.

Norr om Oskarshamn rasar fortfarande en skogsbrand som kan ha startats av en skogsmaskin.

Elden spred sig snabbt under söndagen till ett drygt 10 hektar stort område, men inte så mycket som befarat, enligt Jonas Neldemyr, räddningschef i beredskap Oskarshamns räddningstjänst.

- Vinden lugnade sig i går eftermiddag och det hjälpte oss jättemycket. Men idag ökar vinden så vi vet inte i vilken omfattning det kommer att påverka våra begränsningslinjer. Framåt eftermiddagen, kvällen någon gång vet vi hur det ser ut och om vi kan lyckas hålla branden eller inte.

ANNONS

Flera räddningstjänster från länet och hemvärnet deltar i släckningen.

Brinner nära Åseda

En skogsbrand rasar även nära Åseda i Småland men ska nu vara under kontroll.

- Det pyr lite på området, så gå inte in där ännu, men tillstöter det ingenting så ser det ljust ut, säger Per Carlsson, insatsledare på räddningstjänsten i Östra Kronoberg till P4 Kronoberg.

- Vi har haft det väldigt torrt med mycket lite nederbörd den senaste tiden och det är den främsta anledningen till att det nu blir fler bränder. På vissa håll i södra Sverige handlar det om en extrem torka, säger Marie Staerk, meteorolog på SMHI, till Västerbottens-Kuriren.

Även i Örebro län kämpar räddningstjänsten med mindre bränder i skogen och längs järnvägen i norra delarna av länet.

TT

ANNONS