Vi sparar data i cookies, genom att
använda våra tjänster godkänner du det.

Omkring 800 av de 3 300 klagomål om barn- och unga som kom in till patientnämnderna i fjol, rörde barn- och ungdomspsykiatrin. Arkivbild.
Omkring 800 av de 3 300 klagomål om barn- och unga som kom in till patientnämnderna i fjol, rörde barn- och ungdomspsykiatrin. Arkivbild. Bild: Jonas Ekströmer/TT

Många klagomål på BUP – kan få svåra följder

Långa väntetider till barn- och ungdomspsykiatrin (BUP) kan få livshotande följder. Det menar Marie Åberg, avdelningschef på Inspektionen för vård och omsorg (Ivo), rapporterar Sveriges Radio Ekot.

Myndigheten har tillsammans med landets patientnämnder analyserat cirka 3 300 klagomål som rör barn och unga, som kom in i fjol. Drygt 800 av dem rörde barn- och ungdomspsykiatrin.

– När det gäller barn och unga som söker hjälp för psykisk ohälsa så ser vi att det kan leda till väldigt allvarliga konsekvenser. I en del fall så har utebliven vård och uppföljning lett till att barn har utfört självmordsförsök eller till och med begått självmord, säger Marie Åberg, till radion.

Analyserna har visat att samordningen är bristfällig, väntetiderna är långa och kommunikationen är dålig:

– Alla de här delarna i sin tur är allvarliga och det kan leda till förvärrade tillstånd för de här barnen, säger Åberg till Ekot.

Rättad: Marie Åberg fick i en tidigare version fel namn.