Vi sparar data i cookies, genom att
använda våra tjänster godkänner du det.

Ovanligt många legitimationer återkallades och många prövotider dömdes ut i svensk hälso- och sjukvård i fjol.

Många disciplinåtgärder inom vården i fjol

Det var ett dåligt år för disciplinen inom svensk hälso- och sjukvård i fjol. Både vad gäller återkallade legitimationer och utdömd prövotid såg det mörkt ut.

Det är allvarliga förseelser som ligger bakom när Hälso- och sjukvårdens ansvarsnämnd (HSAN) utdömer indragen legitimation eller prövotid. Det handlar om sådant som stöld från arbetsplatsen eller andra brott, missbruk eller sjukdom som gör personen olämplig att utöva yrket samt tydliga kunskapsbrister eller felaktig förskrivning av narkotiska läkemedel, skriver tidningen Vårdfokus.

Ur det perspektivet var fjolåret problematiskt. Inräknat alla yrkesgrupper återkallades 64 legitimationer. Snittet de senaste tio åren är 43 återkallningar per år.

Under året fick också 54 sjuksköterskor eller barnmorskor prövotid utdömt mot sig – att jämföra med snittet de senaste tio åren med 29 per år.

Orsaken är bland annat att antalet anmälningar till Inspektionen för vård och omsorg (Ivo) har ökat. De senaste två åren har många fler sjuksköterskor ålagts prövotid.

Susanne Billum, ordförande för HSAN, tror att det kan bero på att prövotid verkar fungera.

- Det används ofta när det gäller personer som har missbruksproblem som de behöver komma tillrätta med. En prövotidsplan verkar vara ett bra och effektivt sätt, säger hon till tidningen.