Vi sparar data i cookies, genom att
använda våra tjänster godkänner du det.

Sädesceller på en skärmbild i samband med assisterad befruktning. Arkivbild.
Sädesceller på en skärmbild i samband med assisterad befruktning. Arkivbild. Bild: Gorm Kallestad/NTB Scanpix/TT

Män blev ofrivilliga spermiedonatörer

Män som lämnat sperma i samband med fertilitetsbehandling misstänks i två fall ha blivit utnyttjade för ofrivillig spermiedonation.

Två så kallade donatorbarn, som blivit till med hjälp av spermiedonation på en fertilitetsklinik i Halmstad 1986 respektive 1993, har som vuxna efterforskat vilka som är deras biologiska fäder.

De män de hittade, oberoende av varandra, säger att de aldrig donerat sperma. Däremot hade båda männen genomgått fertilitetsbehandling på kliniken i Halmstad och i samband med detta lämnat spermaprov, rapporterar SVT:s Uppdrag granskning.

Sjukhuset kan inte förklara varför männens sperma använts på det här viset.

– Jag kan endast beklaga detta, säger Maud Ankardal verksamhetschef på kvinnokliniken i Halmstad, till SVT.

Sjukhuset kunde inte bistå med information om vilka män som den donerade sperman kom ifrån i de här fallen. En av kvinnorna berättar att hon i stället gjorde ett dna-test och tog hjälp av dna-släktforskare. Den man som visade sig vara hennes biologiska pappa blev chockad över hennes existens.

– Det är inte okej att det hände på det här sättet. Det här är en man som varit inne för att försöka få egna barn. Och så här är jag liksom. Det var inte alls som han tänkt sig, säger kvinnan till SVT.

LÄS OCKSÅ: