Flera skott har under natten avlossats mot en bostad i Västerås där en polis bor.
Flera skott har under natten avlossats mot en bostad i Västerås där en polis bor.

Många uttrycker ilska över polisdådet

Nattens dåd mot en polis och dennes familj har lett till starka reaktioner. Både politiker och polisfacket uttrycker ilska över det inträffade.

ANNONS
|

Justitieminister Morgan Johansson (S) skriver i ett uttalande att "den viktigaste kriminalpolitiska uppgiften är att bekämpa den systemhotande organiserade brottsligheten".

"Detta är ett avskyvärt angrepp på rättsväsendet. Den utsatta familjen måste nu få det stöd som de behöver, och alla tillgängliga resurser måste sättas in för att spåra upp och gripa gärningsmännen", säger han.

"Bakom lås och bom"

Moderaterna anser att polisdådet är ett allvarligt angrepp mot svenska samhället.

- Det är oerhört viktigt att vi visar hur allvarligt vi ser på den här gängkriminaliteten. De ska gripas och sättas bakom lås och bom, säger partiets rättpolitiska talesperson Tomas Tobé som också är ordförande i justitieutskottet.

ANNONS

Han anser att det har gått alldeles för långt och att det nu är viktigt att gå från ord till handling.

- Vi måste skärpa vapenlagarna och dubbla straffen för gängkriminalitet. Polisen måste också få ett ökat stöd än vad de har i dag. Vi måste få politiska förändringar som visar att vi står upp för svenska poliser.

Ökad hänsynslöshet

Liberalernas rättspolitiska talesperson Roger Haddad, som befinner sig i Västerås efter polisdådet, anser att händelsen visar en allt större hänsynslöshet hos kriminella.

"De kriminella skyr inga medel. Vi måste fortsätta och intensifiera arbetet mot de kriminella det gäller främst arbetet mot narkotikahandeln och inte minst få stopp på införseln och tillgången på illegala vapen", säger han i ett pressmeddelande.

Händelsen är ytterligare ett exempel på det grova våldet och hotet mot svensk polis, fortsätter han.

"Vi får aldrig låta Västerås hamna i händerna på de kriminella där en parallell struktur byggs upp där de lever vid sidan av lagen, tystar vittnen men också försöker utöva påverkan på rättssamhället".

Risk lämnar yrket

Även Polisförbundet lyfter ökningen av det grova våldet och varnar för att det kan få konsekvensen att fler lämnar yrket.

ANNONS

- Den senaste tidens attentat visar vilket utsatt yrke det är att vara polis. Man blir frustrerad, förbannad och känner oro. Tack och lov har inte någon blivit skadad, men det påverkar ju både familj och kollegor ändå, säger fackförbundets ordförande Lena Nitz.

En undersökning utförd av förbundet visar att 7 av 10 poliser anser att utsattheten har ökat de senaste två åren.

- Men polisen kommer inte ge vika för den här typen av påverkan som det spekulerats i att attentatens syfte skulle vara. Men det kan i längden leda till att ännu fler lämnar yrket. Många ställer nog sig frågan om det är värt att utsätta sig själv och sin familj för riskerna det innebär att vara polis. En polisfamilj ska kunna vara helt trygg, säger hon.

TT: Vad gör ni från fackets håll för att öka tryggheten?

ANNONS

- Vi arbetar med att trycka på mot politiker för att få rätt förutsättningar att utföra vårt uppdrag. Det absolut viktigaste nu är att vi blir fler poliser för att framgångsrikt kunna bekämpa kriminaliteten och för att uthålligt och starkt kunna utföra vårt uppdrag som polis, säger Lena Nitz.

"Är helt förkastligt"

Rikspolischefen Dan Eliasson har varit på plats i Västerås för att informera sig och visa sitt stöd.

- Det här är naturligtvis helt förkastligt. Det är fega personer som ger sig på våra anställda och deras familjer i deras hem, säger han till TT.

- Det finns bara ett sätt att möta det här. Det är med ännu mer kraft och beslutsamhet. De här personerna ska lagföras, de ska sitta i fängelse, fortsätter han.

ANNONS
TT

ANNONS