Vi sparar data i cookies, genom att använda våra tjänster godkänner du det.

Valborg 2018 i Lund – skräpet ligger kvar efter festen i Stadsparken. Den så kallade spontanfesten, den sista april, lockar varje år runt 30 000 besökare. Arkivbild.
Valborg 2018 i Lund – skräpet ligger kvar efter festen i Stadsparken. Den så kallade spontanfesten, den sista april, lockar varje år runt 30 000 besökare. Arkivbild. Bild: Johan Nilsson/TT

Lund: Förbjud Valborgsfirandet

Förra våren var kommunalrådet själv ute i Stadsparken och spred hönsgödsel – i år vill Lund, med anledning av coronapandemin, ta till ännu tuffare tag för att stoppa det traditionsenliga valborgsfirandet.

Nu vill kommunen att regeringen använder sig av en särskild begränsning i pandemilagen som innebär förbud att vistas i en park, vid en badplats eller på andra särskilt angivna platser, något som Sydsvenskan var först med att rapportera om.

Valborgsfirandet i Lund är en spontanfest utan arrangör som årligen lockar uppemot 30 000 festglada deltagare den sista april. Därmed går det inte att vända sig till polisen för att få festen stoppad. Inte heller kan kommunen sätta stopp för partyt.

"För att det ska bli möjligt krävs ett bemyndigande av regeringen”, skriver kommunkontoret i en tjänsteskrivelse, enligt Skånska Dagbladet, i vilken det yrkas på förbud att vistas i parken från klockan sex på morgonen den 30 april och ett dygn framåt.

Ärendet kommer att behandlas vid kommunstyrelsens möte i början av mars.

Rättad: Sydsvenskan var först med att rapportera om nyheten.