Påsktrafik på E4:an vid Gävle bro, strax norr om Gävle. Bilden tagen under skärtorsdagen, då trafiken också flöt bra, enligt Bengt Olsson vid Trafikverket.
Påsktrafik på E4:an vid Gävle bro, strax norr om Gävle. Bilden tagen under skärtorsdagen, då trafiken också flöt bra, enligt Bengt Olsson vid Trafikverket. Bild: Pontus Lundahl/TT

Lugn påsktrafik på annandagen

Annandagstrafiken blev en ganska lugn historia.
– Det har inte varit några större problem, men det köade på sig norr om Gävle på eftermiddagen, säger Bengt Olsson, presschef vid Trafikverket, till TT på måndagskvällen.

ANNONS

Förr i tiden var annandag påsk en tuff trafikdag när alla fjällresenärer vände hemåt. Numer är påsklovet i landet uppdelat på två veckor, denna vecka har till exempel Göteborg och Stockholm skolledigt.

– De från storstäderna är redan uppe i fjällen så det är mindre tryck på annandagen, säger Bengt Olsson.

E4 är den mest trafikerade vägen och på vissa sträckor brukar det bli problem under storhelgerna.

– Det är huvudpulsådern genom Sverige, oavsett om man kommer från Helsingborg eller Haparanda. Det är några sträckor där det brukar vara livligast, från Sundsvall ner till Stockholm, i Norrköpingstrakten och ner mot Kalmar och Ölandsbron.

ANNONS

En utsatt sträcka med mycket olyckor är norr om Gävle.

– Där är det normalt så kallad 2+1-väg, med en omkörningsfil. Den är borttagen under påsken så där får man helt enkelt åka på led. Vid tretiden började det köa på sig norrifrån vid Tönnebro, det går sakta men det rör sig, säger Bengt Olsson.

Fram till tidig kväll hade det inte inträffat några svåra olyckor på de stora trafiklederna.

ANNONS