Annie Lööf och Fredrick Federley är minst sagt nöjda med valresultatet.
Annie Lööf och Fredrick Federley är minst sagt nöjda med valresultatet.

Lööf: Vårt bästa EU-val någonsin

Centerpartiet ser ut att gå starkt framåt. Partiet landar på 10,8 procent, en ökning med hela 4,3 procentenheter från förra valet, enligt det preliminära valresultatet. Det innebär att C kammar hem ännu ett mandat i EU-parlamentet.

ANNONS
|

Glädjen visste inga gränser när det preliminära valresultatet presenterades vid 23-tiden. Partiet ser ut att öka kraftigt och gå från ett till två mandat i Europaparlamentet.

- Det känns helt fantastiskt, och jag är så oerhört stolt. Vi gör vårt bästa valresultat någonsin till EU-parlamentet, säger centerledaren Annie Lööf till TT.

- Nu kan vi göra dubbelt så mycket nytta i EU-parlamentet, fortsätter hon och syftar på att partiet får ytterligare ett mandat.

ANNONS

TT: Vad betyder det här inrikespolitiskt?

- Att vi har fått ett starkt kvitto på vårt miljö- och klimatarbete och att man uppskattar att vi är en stark liberal kraft som tar kampen mot högerpopulismen.

"Taket lyfter"

Även partiets toppnamn till EU-parlamentet, Fredrick Federley, gläds åt valresultatet.

- Taket lyfter, vi har alltså inte gjort ett sådant här bra resultat sedan 1988. Vi har också gjort det bästa valresultatet i ett EU-val någonsin, säger han.

- Det är jäkligt bra jobbat.

Han påpekar att det även ser ut att gå bra för den liberala partigruppen Alde.

- Vi ska ta oss an att samla en ny politisk grupp – den grupp som växer mest i Europa.

ANNONS

Tre löften

Centerpartiets andranamn Abir Al-Sahlani ser alltså ut att komma in i EU-parlamentet. Hon säger till TT att hon har tre löften:

- Att ta kampen mot högerpopulismen, ta till vara barnens rättigheter och att försvara jämställdheten.

Förra resultatet ledde till ett mandat i EU-parlamentet, och Fredrick Federley blev skickad ensam till Bryssel. Så här sade han till TT tidigare under söndagskvällen om vad det skulle innebära att få en kollega:

- Det blir mycket lättare, jag har nu varit ordinarie i två utskott och det är väldigt arbetsamt. Får jag med en kollega kan vi också ta större ansvar internpolitiskt i parlamentet och det ser jag fram emot.

Federley står högst på listan och riksdagsledamoten Abir Al-Sahlani på andra plats – men allt kan hända då personkryss är betydligt vanligare i EU-valet än i riksdagsvalet.

Något som Federley själv fick erfara under krysskampen 2014, då han stod som tredje namn.

ANNONS
TT

ANNONS