Stefan Löfven (S) och Ebba Busch Thor (KD) kan vara glada över sina förtroendesiffror. Arkivbild.
Stefan Löfven (S) och Ebba Busch Thor (KD) kan vara glada över sina förtroendesiffror. Arkivbild.

Löfven och Busch Thor har högst förtroende

Statsminister Stefan Löfven (S) och KD-ledaren Ebba Busch Thor har högst förtroende hos väljarna bland riksdagens partiledare, enligt en undersökning från Novus rapporterar SVT Nyheter.

ANNONS
|

34 procent anger att de har ganska eller mycket högt förtroende för Löfven. Samtidigt har han också minst andel personer emot sig, 43 procent. Detta är den andel som anger att de har ganska eller mycket litet förtroende för S-ledaren.

För Ebba Busch Thor är förtroendesiffran 31 procent, följt av Ulf Kristersson (M) och Jonas Sjöstedt (V) på 26 procent var, Jimmie Åkesson (SD) på 23 procent, Annie Lööf (C) på 21 procent och Jan Björklund (L) på 15 procent. I botten med 12 respektive 11 procent finns Miljöpartiets språkrör Isabella Lövin och Gustav Fridolin. Fridolin slutar nu som språkrör.

ANNONS

Men den partiledare som signifikant tappar i förtroende är Moderatledaren Kristersson, från 32 till 26 procent jämfört med en mätning i november. En tröst för MP:s språkrör Isabella Lövin är att hon är den enda partiledare som har en statistiskt säkerställd ökning i förtroende – från 8 till 12 procent.

Undersökningen genomfördes med 1047 intervjuer på ett riksrepresentativt urval på åldern 18–79 år den 24–29 januari 2019.

TT

Fakta: Undersökningen

Undersökningen nedbruten där resultatet i förtroende redovisas i procent:

Källa: Novus januarimätning

ANNONS