Löfven: Håll ut

Statsminister Stefan Löfvens (S) första majtal domineras helt av coronakrisen. Han varnar för att det är långt kvar innan krisen är över och uppmanar Sverige att hålla ut.

ANNONS
|

– Trots alla insatser kommer fler att bli sjuka, fler kommer att avlida, fler kommer att bli av med jobbet, säger Löfven i sitt tal.

För första gången har arbetarrörelsen ställt in alla sina första majtåg på grund av pandemin. Därför sänder Löfven sitt tal från partihögkvarteret via Facebook och Youtube.

I talet pekar partiledaren och statsministern på att krisen varat i tre månader och att han önskat att han kunde säga att krisen är över och att det värsta ligger bakom oss.

– Men tyvärr. Vi är inte där än. Tvärtom är det långt dit.

Undviker angrepp

Till skillnad från vanliga första majtal har Löfven inga röda fanor bakom sig utan svenska flaggan. Han talar främst som statsminister och inte partiledare. Löfven undviker helt att gå till angrepp mot oppositionen.

ANNONS

– De partipolitiska konflikterna får vänta, säger han.

Löfvens budskap till svenskarna är att hålla ut. Han uppmanar alla som gjort uppoffringar för andras skull att känna sig stolta.

– Många har gjort mycket, men alla kommer att behöva göra mer, säger Löfven.

– Vi får inte slappna av.

Löfven understryker att det är helt avgörande för sjukvårdens möjligheter att klara krisen.

– Nu prövas vår uthållighet.

Vill ge hopp

Löfven försöker också ingjuta hopp.

– Det kommer en dag när krisen är över, säger han.

– Det kommer en dag när vi slår på radion på morgonen och nås av andra nyheter än antalet döda och sjuka.

Löfven beskriver en framtid efter coronakrisen när man åter kan besöka sin släkting på äldreboendet, resa till fjällen, hålla sitt bröllop, ha en normal vardag.

– Dagen när vi ser tillbaka på coronakrisen kommer. Den är inte här än. Den är inte ens nära. men den kommer, säger Löfven.

ANNONS