Socialdemokraternas partiledare Stefan Löfven (S) och riksdagens talman Andreas Norlén. Arkivbild.
Socialdemokraternas partiledare Stefan Löfven (S) och riksdagens talman Andreas Norlén. Arkivbild.

Löfven får mer tid – välkomnar tidsfristen

Statsminister Stefan Löfven (S) får mer tid på sig att få ihop sitt förslag till regeringsalternativ. Måndagens pressträff med talmannen och Löfven flyttas fram. Både han och Liberalerna välkomnar den utökade tidsfristen.

ANNONS
|

På söndagskvällen kom beskedet att talmannen Andreas Norlén ger Stefan Löfven mer tid att arbeta fram ett regeringsalternativ. Enligt ett pressmeddelande kommer Norlén tidigast på onsdag den 5 december klockan 9.00 att lägga fram förslag till statsminister för riksdagen. En ny pressträff om läget hålls tidigast klockan 08.30 samma dag.

"Behöver mer tid"

Stefan Löfven säger i en skriftlig kommentar till TT att han är glad för extratiden:

”Processen behöver mer tid och jag välkomnar att talmannen beviljat detta, och att tidpunkten för att formellt lägga fram förslaget om statsminister därmed skjuts fram”.

ANNONS

Även Liberalerna tycker det är bra att det hela skjuts upp.

"Vi välkomnar att Stefan Löfven får mer tid", säger Liberalernas presschef Elin Boberg i en skriftlig kommentar till TT.

Liberalerna har inte kallat in partirådet, enligt Boberg. Det görs först när det finns något konkret att ta ställning till.

Centerpartiet vill inte kommentera läget.

De frågorna får ställas till talmannen och Löfven, hälsar Annie Lööfs presschef Hannes Hervieu.

När Lööf i veckan förvarnade om att hon hade en diger kravlista att ge Löfven sade hon att hon skulle gå tillbaka till partiet när han hade reagerat på den. Löfven har haft ett par dagar att tänka över kraven och har i helgen också haft möjlighet att testa den på partistyrelsen. Han bör rimligen ha givit ett första svar nu.

Enligt vad TT erfar återstår det ännu en del att göra innan det kan närma sig ett avgörande åt något håll.

Att Stefan Löfven skulle begära mer tid för att få ihop sitt regeringspussel var ingen högoddsare. Centerpartiet och Liberalerna har i veckan lagt fram långtgående kravlistor för att kunna tänka sig att stödja en S-regering under Stefan Löfven. De två borgerliga partierna vill få betalt i form av exempelvis sänkta skatter, liberalare arbetsrätt och friare hyressättning. Det handlar om Allianspolitik som lär bli svårsmält för S.

ANNONS

Stöd från partiet

På lördagen redogjorde Stefan Löfven för det politiska läget inför Socialdemokraternas partistyrelse.

- Det fanns ett mycket starkt stöd både för det arbete som gjorts och för det arbete som görs, sade partiets gruppledare i riksdagen Anders Ygeman efteråt.

TT: Är det korrekt att beskriva det som att förhandlingar har inletts med Centern och Liberalerna?

- Jag tror att jag undviker att etikettera det. Alla parter får själva definiera vad som pågår.

TT

Fakta: Snärjigt hitta nästa statsminister

Turerna innan Stefan Löfven fick sonderingsuppdraget:

Den 25 september röstade den nyvalda riksdagen bort Löfven som statsminister med 204 röster mot 142. Sedan dess styrs Sverige av en övergångsregering.

Talmannen har därefter fört upprepade samtal med partiledarna för att försöka hitta en lösning.

Den 2 oktober fick Ulf Kristersson (M) i uppdrag att försöka bilda regering. Den 14 oktober gav han upp.

Dagen efter fick Löfven uppdrag att sondera, han kastade in handduken den 29 oktober.

Talmannens nästa drag blev att utse Kristersson som statsministerkandidat. Den 14 november röstade riksdagen nej till Kristersson.

Därefter fick Annie Lööf (C ) i uppdrag att ”sondera förutsättningar för en regering som kan tolereras av riksdagen”. Efter att hon gett upp den 22 november fick Löfven åter bollen.

C har nu lämnat över en kravlista till Löfven för att stödja honom, och det splittrade L utesluter inte heller stöd till S under vissa politiska villkor.

ANNONS