LO-basen Karl-Petter Thorwaldsson anser att ett extraval är att föredra framför marknadshyror och förändrad arbetsrätt. Arkivbild.
LO-basen Karl-Petter Thorwaldsson anser att ett extraval är att föredra framför marknadshyror och förändrad arbetsrätt. Arkivbild.

LO: Hellre extraval än förändrad arbetsrätt

LO-basen Karl-Petter Thorwaldsson tycker inte att Stefan Löfven ska möta Centern i kraven om en förändrad arbetsrätt. Om det inte går att hitta en kompromiss utan marknadshyror och slopade LAS-regler är det bättre att strunta i ett samarbete, säger han.

ANNONS
|

Stefan Löfven (S) sade i en intervju i Dagens Nyheter att han inte gett upp hoppet om en regeringsuppgörelse med mittenpartierna och är beredd att kompromissa om arbetsrätten för att få med sig Centern.

Men från LO:s sida är man kritisk till en uppgörelse mellan S och Centern som inkluderar ny lagstiftning om anställningsskyddet.

- Det finns alltid frågor och problem som vi och arbetsgivarna löpande löser tillsammans. Att försöka lösa det via riksdagen är helt fel väg att gå, säger LO-basen Karl-Petter Thorwaldsson till TT.

ANNONS

Inget mandat

TT: Finns det något politikerna skulle kunna göra gällande arbetsrätten?

- Nej, det gör det inte.

Byggnads ordförande Johan Lindholm är förvånad och oroad av Löfvens uttalande:

"Jag vill avslutningsvis vara tydlig med att Socialdemokraterna inte har fått något mandat att förhandla bort vår arbetsrätt och man kommer inte att få det heller. Löntagarnas rättigheter och trygghet är inte till salu vid förhandlingarna med ett nyliberalt och löntagarfientligt Centerparti", skriver han i ett pressmeddelande.

Extraval bättre

Thorwaldsson tror inte att partierna vill ha ett extra val och att de därför kommer att sätta sig ner och resonera med varandra om potentiella lösningar. Men för LO:s del finns det områden där man inte anser att S ska gå C till mötes, även om det skulle innebära ett extraval.

- Det går inte att införa marknadshyror, nej. Och det går inte heller att ta bort anställningsskyddet för alla företag med upp till 50 anställda, då är det bättre med ett extraval, säger Thorwaldsson.

ANNONS

Lööf välkomnar

C-ledaren Annie Lööf är däremot positiv till Löfvens utspel om arbetsrätten.

- Jag tycker att det är bra att Stefan Löfven ser de problem som finns på svensk arbetsmarknad och vad som behöver göras, säger Lööf.

Hon har inte på något sätt stängt dörren för ett regeringssamarbete med Socialdemokraterns och Stefan Löfven.

- Centerpartiet kommer att vara konstruktiva och spelbara och fortsätta att bjuda till för att Sverige ska få en regering.

Om förhandlingarna med S ska ta vid där de slutade sist kan hon inte svara på.

- De kommande veckorna får visa det. Som Stefan Löfven säger så har han inte ännu tagit kontakt med oss.

ANNONS
TT

ANNONS