En man som mördade sin hustru inför parets barn döms av hovrätten till livstids fängelse. Arkivbild.
En man som mördade sin hustru inför parets barn döms av hovrätten till livstids fängelse. Arkivbild.

Livstids fängelse för hustrumord

Hovrätten i Göteborg skärper straffet för en man som knivmördade sin hustru i Dalsland förra sommaren. Han döms till livstids fängelse, i stället för 18 år som Vänersborgs tingsrätt utdömde. Mordet skedde inför ögonen på parets barn.

ANNONS
|

Åklagaren har hävdat att mordet utfördes med ett så kallat hedersmotiv. Tingsrätten ansåg inte att det kunde bevisas, men hovrätten är övertygad om att den nu dömde mannen hade ett sådant motiv. Hovrätten pekar på hur mordet utfördes, och vad mannen sade till barnen i samband med gärningen.

Det är dock inte hedersmotivet som motiverar straffskärpningen. Hovrätten framhåller i stället att barnen vållats ett mycket stort lidande, och att pappan visat dem "total hänsynslöshet". Med tanke på detta döms mannen till livstids fängelse – med eller utan hedersmotiv för gärningen.

ANNONS

Domstolen anser att de äldre barnen, som är omkring tio år, gett mycket trovärdiga berättelser om vad som hände. Två av dem försökte skydda sin mamma, men knuffades bort av pappan. En av sönerna ringde och slog larm.

Mannen dömdes i tingsrätten att betala sammanlagt 267000 kronor i skadestånd till de fyra barnen. Det ändras inte av hovrätten.

Själv ville mannen bli helt friad, med hänvisning till att han utfört gärningen under stark påverkan av ett sjukdomstillstånd. Men det avfärdas av hovrätten, bland annat med stöd i barnens berättelser.

Om mannen släpps ur fängelset, ska han utvisas ur Sverige.

TT

ANNONS