En kraftig brand utbröt i Lisebergs nya äventyrsbad Oceana i Göteborg under måndagsförmiddagen.
En kraftig brand utbröt i Lisebergs nya äventyrsbad Oceana i Göteborg under måndagsförmiddagen. Bild: Björn Larsson Rosvall/TT

Lisebergs miljardsatsning i lågor – "tragedi"

En kraftig brand har brutit ut i Lisebergs nya miljardsatsning Oceana i Göteborg. Byggnaden är helt övertänd.
– Det är fruktansvärt det som har hänt, det är en stor tragedi, säger Amelie Winberg, presschef för entreprenören NCC.

ANNONS

Sexton personer uppsökte vård för lindriga skador efter branden i äventyrsbadet. Alla har kunnat lämna sjukhuset, uppger polisen.

Branden bröt ut vid 10-tiden på måndagen. Filmer från platsen visar hur byggnaden står i lågor när en kraftig explosion plötsligt inträffar. Eld och tjock svart rök syns bolma ut från byggnaden som är helt övertänd.

. En explosion uppstod när fönsterrutorna till det stora takvalvet gav vika. Branden och framför allt rökutvecklingen blev kraftig.

– Det brinner fortfarande. Vi har mycket resurser på plats som försöker släcka och begränsa branden. Det är torndelen där det skulle bli ett bad som är totalskadad, säger Markus Friberg, presstalesperson på räddningstjänsten i Storgöteborg, vid 15-tiden.

ANNONS

Enligt prognosen kommer räddningstjänsten att vara kvar hela natten och även under tisdagen.

– Elden har tagit sig in i konstruktionen, säger Markus Friberg.

"En katastrof"

Vad som hänt är ännu oklart, uppger Amelie Winberg, presschef för NCC som är huvudentreprenör för bygget av Oceana. Det är osannolikt att branden anlagts eller självantänt, för övrigt finns inget bekräftat om hur branden uppstod.

– Vi har haft ett internt informationsmöte och våra medarbetare har erbjudits att träffa krisspecialister. Vi är bestörta över det som hänt, det är en katastrof, säger hon.

Det är också oklart vad som kommer att hända framöver. Arbetet hade kommit ganska långt och det var planerat för slutbesiktning i april.

– Vi vet inte vad omfattningen av skadorna blir, säger Amelie Winberg.

Alla som arbetade åt NCC på platsen har enligt henne lämnat byggnaden utan skador.

Utrymt hotell

Lisebergs vd Andreas Andersen skriver i ett sms att man arbetar för att få en bättre bild av vad som hänt och hjälpa räddningsarbetet på plats.

"Vi utrymmer gäster på Grand Curiosa Hotel, närliggande kontorslokaler och informerar medarbetare och leverantörer löpande", skriver Andersen.

Polisen har inlett en så kallad särskild händelse för att kunna hantera branden på bästa sätt.

– Just nu hanterar vi det här som en arbetsplatsolycka, men det är en rubricering som kan komma att ändras, säger polisens presstalesperson August Brandt.

ANNONS

En tjock, mörk rök spred sig över Göteborg. Ett VMA (viktigt meddelande till allmänheten) har utfärdats, där alla i området uppmanas gå inomhus och stänga dörrar, fönster och ventilation.

Planen var att Oceana skulle öppna till sommaren. Äventyrsbadet skulle enligt tidigare uppgifter från Liseberg kosta cirka 1,2 miljarder kronor att bygga.

På tidiga bilderna från platsen syns hur en turkos vattenrutschkana brinner med öppna lågor. På senare bilder är det bara ett skelett kvar av attraktionen.
På tidiga bilderna från platsen syns hur en turkos vattenrutschkana brinner med öppna lågor. På senare bilder är det bara ett skelett kvar av attraktionen. Bild: Björn Larsson Rosvall/TT
Branden har bland annat förstört en av de nya vattenrutschkanorna.
Branden har bland annat förstört en av de nya vattenrutschkanorna. Bild: Björn Larsson Rosvall/TT
ANNONS