Valkyria är en av de attraktioner som orsakat långa köer på Liseberg. (Arkivbild)
Valkyria är en av de attraktioner som orsakat långa köer på Liseberg. (Arkivbild) Bild: Robin Aron

Liseberg stängt på obestämd tid

Tidigare har Liseberg sagt att man tänker öppna den 16 maj, trots coronapandemin. Under fredagen meddelades det dock att parken kommer att fortsätta att hålla stängt – på obestämd tid.
– Vi har inget tillstånd att öppna parken just nu, sa pressinformatören Julia Vasilis.

ANNONS

På fredagen bjöd Liseberg in till pressträff för att berätta hur parken ska se till att människor kan roa sig utan ökad risk för smittspridning. På plats var Andreas Andersen, vd, Tina Resch, vice vd och informationschefen Julia Vasilis.

Egentligen skulle Liseberg ha slagit upp grindarna till sommarsäsongen den här lördagen, 25 april. Nu blir det inte så. Tidigare har parken gått ut och sagt att man preliminärt flyttat fram öppningen till den 16 maj, men nu skjuter de upp öppningsdatumet på obestämd tid. Det är polisens beslut som ligger till grund för när parken får öppna igen.

– Vi har inget tillstånd att öppna parken just nu. Det gör att vi jobbar en vecka i taget, säger Liseberg informationschef Julia Vasilis.

ANNONS

Kommer att vidta en rad försiktighetsåtgärder

Under presskonferensen uttryckte vd Andreas Andersen sorg över beskedet.

– Vanligtvis står vi här med glass och ballonger. Nu är det en powerpoint. Det är lite tråkigt, säger han och fortsätter att informera om hur de kraftigt kommer reducera besökarantalet, när parken väl öppnar igen.

– En normal dag har vi plats för cirka 25 000 gäster. När vi öppnar igen börjar vi lågt, med 5 000 gäster. Siffran kan öka successivt när vi ser att vi kan garantera social distansering, säger Andreas Andersen.

Han informerade även om ytterligare försiktighetsåtgärder.

– Gästerna måste reservera plats. Man måste köpa sin biljett på webben, sa Andreas Andersen. och lade även till att alla gäster måste använda handsprit innan de släpps på en attraktion.

– Vi kommer också försöka hålla isär olika sällskap i attraktioner där man sitter tätt ihop.

– När vi öppnar igen börjar vi lågt, med 5 000 gäster, sa vd  Andreas Andersen under presskonferensen.
– När vi öppnar igen börjar vi lågt, med 5 000 gäster, sa vd Andreas Andersen under presskonferensen. Bild: Olof Ohlsson

Inget kontrakt med 2000 säsongsanställda

Av de 450 med fast anställning på parken är nu knappt 300 deltidspermitterade. Parken har tidigare också anställt en stor mängd säsongsanställda, något som inte kan garanteras i år.

– Vi kan inte teckna kontrakt med våra 2000 säsongsanställda än, säger Andreas Andersen.

På frågan om hur dagens besked påverkar Liseberg ekonomiskt svarade Andreas Andersen att det självklart kommer att bli kostsamt.

ANNONS

– Vi hoppas att det någon gång under sommaren kommer att börja gå runt, säger han.

Redan nu finns det dock uträkningar på den ekonomiska förlusten.

– Försenad öppning till 16 maj är säkert 100 miljoner i förlorade intäkter. Det går snabbt, säger Andreas Andersen.

Pengarna tillbaka för de som köpt årskort och guldpass

Många hade innan coronakrisen slog till hunnit köpa sig ett årskort eller guldpass till parken. Ett lugnande besked från Liseberg är att dessa kan lösas in mot full återbetalning.

– Kontakta vår gästservice så köper vi tillbaka årskort och guldpass. Du får alla pengarna tillbaka, säger vd Andreas Andersen.

Hur många sådana biljetter har ni sålt?

– Vi har sålt 70 000. Än så länge har inte så många hört av sig för att få pengarna tillbaka, men jag räknar med att det ökar nu.

ANNONS