Strid väntas på Liberalernas partiråd om Cecilia Wikström (L) över huvud taget ska stå på valsedeln till Europaparlamentet. Arkivbild.
Strid väntas på Liberalernas partiråd om Cecilia Wikström (L) över huvud taget ska stå på valsedeln till Europaparlamentet. Arkivbild.

Liberalerna har ännu ingen färdig EU-lista

På fredag ska Liberalernas partiråd ta ställning till partiets valsedel till Europaparlamentet. Men någon färdig lista finns ännu inte.

ANNONS
|

Liberalerna måste hitta ett nytt första namn till sin lista sedan toppkandidaten Cecilia Wikström (L) petades för några veckor sedan. Flera personer utanför listan har tillfrågats, bland annat Birgitta Ohlsson (L), men avböjt.

Enligt flera liberaler TT talat med är det mest sannolika att det blir någon som redan står på listan som flyttas upp till första platsen. Det handlar då om Said Abdu, Maria Weimer, Karin Karlsbro eller Allan Widman. Enligt vad TT erfar ligger Maria Weimer bäst till.

En chans

Men förutom att bestämma sig för ett förstanamn, måste partirådet också avgöra om Cecilia Wikström över huvud taget ska stå på listan. Sedan hon petades på grund av uppståndelsen kring de lukrativa sidouppdragen som styrelseledamot i två börsbolag, har hennes länsförbund i Uppsala sagt att man tänker ta strid för henne.

ANNONS

Själv säger Wikström att hon är beredd att låta sig nomineras till en annan plats på listan.

- Det är många tusen som har hört av sig och skickat presenter och blommor och allt annat, och de vill rösta på mig. Så det är för att tillgodose dem som jag har sagt att, visst, jag står inte först på listan, men om jag står någonstans på listan så kan de här människorna ändå ha en chans att rösta på mig och då kanske det ändå i förlängningen är det bästa för partiet, att säkra liberalt inflytande i Europaparlamentet, säger hon till TT.

Göra en Corazza

Partirådet måste ta ställning till om man vill "ta risken" att låta Wikström stå på listan. Det kan innebära att hon via personröster i alla fall blir partiets representant de kommande fem åren i Europaparlamentet.

Om någon nominerar Wikström på partirådets möte på fredag, så blir det votering. Vid fastställande av valsedlar, så går voteringen till så att man röstar för varje plats på listan. Förlorar Wikström voteringen om låt säga plats fem, så blir det votering om plats sex och så vidare tills det inte finns några platser kvar.

ANNONS

En liberal TT talat med säger att det inte är säkert att partirådet har disciplinen för att "göra en Corazza". Det syftar på Moderaternas EU-parlamentariker, Anna Maria Corazza Bildt, som trots att hon tog strid inte fick någon plats alls på partiets valsedel.

Partirådet äger rum på fredag i Stockholm och är inte öppet för medier.

TT

ANNONS