Vi sparar data i cookies, genom att använda våra tjänster godkänner du det.

Följer

Ingen prenumeration
  • Mitt HP
  • Korsord
  • Erbjudanden
  • Logga ut
Ett av Luftfartsverkets flygtrafikledningstorn vid Bromma flygplats i Stockholm. Arkivbild.

LFV kopplas till emiratisk vapenindustri

Luftfartsverket har genom ett dotterbolag under flera år bedrivit samarbete i Förenade Arabemiraten med ett företag som har kopplingar till den emiratiska vapen- och försvarsindustrin, rapporterar Sveriges Radios Kaliber.

Samarbetet inleddes 2013 och är värt en miljard kronor. Tillsammans med en lokal partner ansvarar Luftfartsverkets dotterbolag för flygledningen på fem flygplatser i Abu Dhabi.

Förenade Arabemiraten ingår i militärkoalitionen som strider i Jemen, under ledning av Saudiarabien. LFV:s dotterbolag ska bara jobba civilt, men enligt Kaliber flygleder samarbetspartnern Gal Ans även militären i landet. De ägs också av två bolag där det ena varit med och grundat en ny stor försvarskoncern åt regimen, och det andra är ett av regionens största vapenbolag. Vapenbolaget anklagas av både FN och Amnesty för delaktighet i vapenaffärer som strider mot internationella embargon.

Enligt Kaliber har militärflyg med soldater som dödats i Jemen landat på en flygplats som Luftfartsverkets personal tidigare har ansvarat för. På en annan flygplats flygleder de militärer som genomgår en militär pilotutbildning.

Luftfartsverkets dotterbolags vd säger till Kaliber att de inte kände till ägarbolagens alla aktiviteter, exempelvis anklagelserna från FN. Däremot säger LFV i en kommentar till TT att det visste att det förekom militär aktivitet på flygplatserna där de arbetat.

"För LFV är detta inget avslöjande. Vi vet att det förekommer militära flygrörelser på dessa civila flygplatser eftersom det är så flygtrafik fungerar." skriver pressansvarige Per Fröberg.