Vi sparar data i cookies, genom att
använda våra tjänster godkänner du det.

På fredagen varnades allmänheten för kraftig rök som låg över staden och upp emot Malmberget. Arkivbild.
På fredagen varnades allmänheten för kraftig rök som låg över staden och upp emot Malmberget. Arkivbild. Bild: Johan Nilsson/TT

Letar glödbränder efter branden i Gällivare

Nio personer fördes till sjukhus i samband med en brand i ett lokstall i Gällivare på fredagen. Alla skadades lindrigt och har fått lämna sjukhuset. Insatsen pågick fortfarande under lördagsmorgonen.

Branden startade vid tiotiden på fredagsförmiddagen i ett lokstall. Under eftermiddagen spred sig branden vidare till en kontorslokal. Ingen person ska ha befunnit sig i lokalen.

Nio personer i åldrarna 15 till 70 år skadades lindrigt i samband med branden, enligt Region Norrbotten. Alla har lämnat sjukhuset.

Vid lunchtid varnades allmänheten för kraftig rök som låg över staden och upp emot Malmberget. Ett viktigt meddelande till allmänheten (VMA) gick ut och räddningsledaren uppmanade alla i området att gå inomhus och stänga dörrar, fönster och ventilation. Sent på fredagskvällen meddelades att faran var över.

Lokstallet är hopbyggd med en kontorsbyggnad i tre plan dit branden spred sig.

– Om lokstallet är ungefär 120 meter långt så är kanske 30 meter förstört. Resten är ganska intakt, men rökskadat, säger Niklas Bergman, vakthavande befäl vid räddningstjänsten.

– Kontorsbyggnaden har vattenskador. Fastigheten står kvar men är allvarligt skadad, tillägger han.

Polisen har upprättat en anmälan om allmänfarlig vårdslöshet men har ingen misstänkt.

– Brandorsaken är oklar. Anmälan gäller ett oaktsamhetsbrott, då det kan vara så att brotten inträffat av just oaktsamhet, säger Maria Linné, presstalesperson på polisen region Nord.

Totalt uppskattar räddningstjänsten att uppemot 40 personer har arbetat med branden.

Under lördagsmorgonen var räddningsinsatsen inte helt avslutad. En enhet fanns kvar för att leta glödbränder i kontorsbyggnaden.