Stort hemlighetsmakeri när Centerns partistyrelse och riksdagsgrupp väntas samlas inom de närmsta dagarna. Arkivbild.
Stort hemlighetsmakeri när Centerns partistyrelse och riksdagsgrupp väntas samlas inom de närmsta dagarna. Arkivbild.

Leissner: SD-löftet väger tyngre för L

Med drygt en vecka kvar till statsministeromröstningen om Stefan Löfven (S) riktas ljuset återigen mot Centern och Liberalerna. Partierna måste rucka på sina nuvarande ståndpunkter för att eventuellt kunna släppa fram Löfven.

ANNONS
|

Smusslandet är stort när partierna ska sätta sig ned internt med regeringsfrågan inför omröstningen om Löfven den 5 december.

Trycket på partiledaren Jan Björklund är stort sedan man röstat ned Moderaternas regeringsförslag, samtidigt som ett samarbete med Löfven fått nobben av minst ett partidistrikt.

Men den tidigare partiledaren Maria Leissner är inte alls bekymrad över stridigheterna inom Liberalerna. Enligt henne har alla partier att hantera den nya politiska verkligheten där inte enbart höger–vänsterskalan är representerad, utan även frågan om hur öppet eller stängt ett samhälle ska vara.

SD-löftet viktigare

För Liberalernas del är vägen redan utstakad, enligt Leissner som menar att Björklunds hållning om ett öppet liberalt parti kommer gå vinnande ur de internpolitiska striderna.

ANNONS

TT: Betyder det att löftet om att hålla SD utanför väger tyngre än Alliansen?

- Ja.

Samtidig finns det de inom partiet som intensivt arbetar för att orientera Liberalerna i den andra riktningen, likt utvecklingen i Moderaterna och i Kristdemokraterna, enligt Leissner.

"Alliansen inte relevant"

Att Allianskollegorna har valt att gå åt det hållet innebär att samarbetet tvingas till en paus, fortsätter hon.

- Det faktum att grupperna inom M och KD som lutar mot det stängda hållet har övertaget har för ögonblicket gjort att Alliansen inte är relevant. Men det säger inget om hur det ser ut vid nästa val.

För att Liberalerna ska kunna göra något annat än att rösta nej till Löfven behövs ett nytt mandat i regeringsfrågan från partiet, uppger pressekreteraren Adam Alfredsson. Det sker i så fall genom ett partiråd där ombud, partistyrelse, riksdagsgrupp och EU-parlamentariker möts. Och kallelsen dit skulle i teorin redan kunna komma på måndag.

ANNONS

- Vi har nämnt den 30 november samt 7 och 14 december som potentiella datum för ett partiråd. Vi har samtidigt lovat att kalla med fem dagars varsel, säger Alfredsson.

Måste söka välsignelse

Även Centerledaren Annie Lööf tvingas omförhandla sitt mandat efter misslyckandet med att bilda en regering. I dagarna förväntas Centerpartiet samla till partistyrelsemöte och träff i riksdagsgruppen. Vad som står på dagordningen vill man från partiets sida inte gå in närmare på, men Lööf måste få partiets välsignelse för att närma sig någon typ av samarbete med Stefan Löfven.

Bortsett från att Lööf även fortsättningsvis kan räkna med medlemmarnas support råder stort hemlighetsmakeri inom partiet.

- Stödet är starkt, men mer än så vill jag inte kommentera, säger Centerns presstalesperson Hannes Hervieu.

TT

Fakta: Vägen till extraval

Det finns bara ett i grundlagen angivet sätt att utlysa extraval.

Om talmannens förslag till statsminister förkastas fyra gånger av riksdagen utlyses automatiskt extraval.

Det ska hållas inom tre månader och gäller bara val till riksdagen.

Hittills har ett förslag röstats ned i riksdagen.

Normalt kan en regering utlysa extraval. Det får däremot inte en övergångsregering göra.

Ett informellt sätt att ändå åstadkomma det utan fyra omröstningar i kammaren är att partierna kommer överens politiskt om att utse en statsminister med uppgiften att utlysa extraval.

Fakta: Maria Leissner

Maria Leissner, född 1956, efterträdde Bengt Westerberg som partiledare för dåvarande Folkpartiet, numera Liberalerna. Hon var den första kvinnan på posten, som hon hade 1995–1997, då Lars Leijonborg tog över.

ANNONS