Vi sparar data i cookies, genom att
använda våra tjänster godkänner du det.

Larmet om lavinen kom vid klockan 13.20. Arkivbild.

Lavin orsakade stort pådrag

En större lavin som gick vid Riksgränsen orsakade ett stort räddningspådrag. Två personer drogs med i lavinen och polisen kallade in fjällräddare, hundar, ambulanshelikopter och en räddningshelikopter från Sjöfartsverket. Larmet kom klockan 13.20.

Polisen kunde ganska snabbt konstatera att de två personerna klarat sig oskadda.

- Det var ganska oklart i början, men vi kunde någorlunda snabbt bekräfta att de här personerna drivit med i lavinen. De var uppe båda två och kunde berätta att det inte varit några andra med. De var oskadda, säger Mikael Baudin vid polisen region Nord.

Polisen söker just nu vidare för att säkerhetsställa att det inte är fler personer i lavinen.

- Det är ett ganska stort område, två gånger 400 meter, så vi vill ändå säkerhetsställa att det inte är fler där. Sedan har det också varit ett arbete med att stoppa andra skidåkare som varit på väg in i samma lavinområde, säger Baudin.

I Riksgränsfjällen, Kebnekaisefjällen samt västra Vindelfjällen har Naturvårdsverket utfärdat en varning om betydande lavinfara och uppmanar till stor försiktighet. I västra Härjedalsfjällen och södra Jämtlandsfjällen bedöms faran för laviner vara ännu större och all vistelse i lavinterräng avrådes.