John Ausonius, "lasermannen", vid rättegångsförhandlingar i Tyskland i december 2017. Arkivbild.
John Ausonius, "lasermannen", vid rättegångsförhandlingar i Tyskland i december 2017. Arkivbild.

"Lasermannen" är tillbaka i Sverige

John Ausonius, även känd som lasermannen, är tillbaka i svenskt fängelse efter att ha dömts för mord i Tyskland.

ANNONS
|

- Han utlämnades på torsdagen, säger den tyska åklagaren Nadja Niesen till nyhetsbyrån AFP.

I februari förra året dömdes John Ausonius för ett 26 år gammalt mord på en kvinna i tyska Frankfurt. Efter en utdragen överklagansprocess – som han fick avslag i – har domen vunnit laga kraft och han har därmed kunnat lämnas över till svenska myndigheter.

ANNONS

Ausonius avtjänade sedan tidigare ett svenskt livstidsstraff för ett mord och nio mordförsök mellan 1991 och 1992, samt tre rån. Samtliga hans offer hade utländskt ursprung och han kom att kallas lasermannen då han använde sig av ett gevär med lasersikte.

Kvinnan som Ausonius mördade i Frankfurt år 1992 var den 68-åriga judiska förintelseöverlevaren Blanka Zmigrod. Ausonius medgav att han bråkat med kvinnan och på brottsplatsen hittades ammunition av en sort som är förbjuden i Tyskland och som användes vid hans attentat i Sverige. Dessutom sköt mördaren sitt offer på nära håll och försvann på cykel, precis som Ausonius gjorde vid de svenska attackerna.

John Ausonius gick med på att låta sig lämnas ut till Tyskland på villkor att han skulle kunna avtjäna ett eventuellt fängelsestraff i Sverige. Under sin tid i svenskt fängelse försökte han vid återkommande tillfällen få sitt straff tidsbestämt, utan att lyckas.

TT-AFP

Fakta: Lasermannen

Namnet kommer sig av att John Ausonius till en början använde ett gevär med lasersikte.

Gemensamt för hans offer var att de hade mörkt hår eller mörk hudfärg, vilket gjorde att många levde i skräck för att bli skjutna. Samtliga offer sköts i Stockholmsområdet eller Uppsala mellan augusti 1991 och januari 1992.

Attentaten ledde till en massiv jakt på gärningsmannen. Polisinsatsen har jämförts med den efter mordet på statsminister Olof Palme.

Sommaren 1992 greps John Ausonius i samband med att han rånade en bank.

Ausonius dömdes mot sitt nekande till livstids fängelse för ett mord, nio mordförsök och åtta rån.

ANNONS