Tradition på avtagande? Flera kommuner ersätter de traditionella nyårsfyrverkerierna med ljus- eller lasershow. Arkivbild.
Tradition på avtagande? Flera kommuner ersätter de traditionella nyårsfyrverkerierna med ljus- eller lasershow. Arkivbild.

Laser och ljus nya trenden på tolvslaget

Flera svenska kommuner byter ut de traditionella fyrverkerierna mot ljus- eller lasershow – det blir lugnare för hundarna och bättre för miljön. Den nya trenden tar sig med raketfart men kan ställa till problem för flygtrafiken.

ANNONS

Att ordna lasershow i stället för att bomba loss med fyrverkerier blir allt mer populärt.

- Det är väl bra att tänka nytt. Det behöver inte vara det här traditionella som faktiskt traumatiserar djur, säger Catarina Ask, miljöpartistiskt kommunalråd i Boden.

Det började med både medborgarförslag och motioner i kommunfullmäktige. Bodens beslut att slopa det kommunala fyrverkeriet och i stället bjuda på en färgsprakande ljus- och lasershow har väckt positiva reaktioner från hundägare runtom i landet, berättar hon.

ANNONS

- Det är många som har hört av sig och sagt att det är bra att vi går före och visar vägen. Jag upplever att många ifrågasätter om man måste skjuta in nyår med raketer, säger Catarina Ask.

Första gången blir ett försök, men om det faller väl ut kommer det att permanentas i Boden.

Fler kommuner funderar

I Lidköping och i Torshälla i Eskilstuna kommun byts fyrverkerierna i år ut mot laser. Lidköping har en väl inarbetad nyårstradition som brukar locka 10000 personer kring tolvslaget. Men kommunen har fått återkommande kritik för användningen av fyrverkerier, så i år blir det laser.

- Vi tycker att det är ett statement, att vi föregår med gott exempel. Det är en symbolisk handling att vi väljer bort fyrverkerier, säger Anna Ohlin Ek, biträdande chef för bibliotek, konst och kultur i Lidköping.

ANNONS

Även i till exempel Karlshamn och Växjö diskuteras laser som ett alternativ, berättar kommunpolitiker där för TT.

Umeå har redan bestämt sig för att denna nyårsaftons fyrverkeri blir det sista, nästa gång blir det laser.

- Det är en miljösak egentligen. Samtidigt är det något nytt, man vill ju utvecklas, säger Erja Back vid Visit Umeå turistcenter.

I Linköpings nyårsfirande är fyrverkerierna sedan flera år tillbaka ersatta. Men istället för laser bjuder kommunen på en ljusshow på Borggården vid Linköpings slott.

- Sedan många år tillbaka kör vi en ljusprojicering, en film som projiceras på slottsväggen. Det brukar locka väldigt mycket folk och det har blivit till en tradition att titta på årets ljusspel, säger Claes Lauritsen, projektledare för evenemang på Visit Linköping, till TT.

Tidigare mest festivaler

Företaget Laserimage som arrangerar lasershower har tidigare mest haft uppdrag på olika festivaler och event, men på senare tid har flera kommuner visat intresse för nyårslaser, berättar projektledare Johan Lindell.

ANNONS

- På festivaler finns en helt annan infrastruktur bakom, med ström och plats att hänga upp laser på, det finns det ju inte på ett nyårsfirande på samma sätt. Sedan är det också temperaturen, det är ganska kallt ute, det kräver också lite extra arbete jämfört med en varm sommarfestival utomhus, säger han.

Det gäller också att informera i förväg så att publiken placerar sig rätt, påpekar Johan Lindell. För att få ut optimalt av lasershowen behöver man stå framför den, inte 360 grader runt omkring som man kan göra vid fyrverkerier.

Kräver anmälan

Samtidigt kan en lasershow kräva tillstånd från Strålsäkerhetsmyndigheten eftersom lasern kan blända flygpersonal och på så sätt utgöra en fara för passagerare och besättning. Närmaste flygplats bör därför vara med och planera showen och en anmälan till Strålsäkerhetsmyndigheten måste komma in i god tid. För dem som eventuellt fortfarande funderar på att byta raketer mot laser är för sent ute.

- Vi ska hinna bedöma uppgiften och lämna över ärendet för handläggning till Transportstyrelsen. Det är för sent nu, säger Caroline Falkengren vid Strålsäkerhetsmyndighetens presstjänst.

ANNONS

Enligt henne är det endast tre kommuner som hittills gjort en anmälan; Boden, Lidköping och Torshälla.

- Därför vill vi helt enkelt påminna om vikten av att följa de förordningar och lagar som finns, säger hon.

TT

ANNONS