Plåtslagarlärlingen Emil Karlsson, 21, skadades när byggnadsställningen han stod på gav vika.
Plåtslagarlärlingen Emil Karlsson, 21, skadades när byggnadsställningen han stod på gav vika.

Lärling föll på jobbet: "Jag hade kunnat dö"

Plåtslagarlärlingen Emil Karlsson, 21, skadade sig när byggnadsställningen han stod på gav vika.

ANNONS
|

Olyckan inträffade i januari i år på en byggarbetsplats i Helsingborg.

Trallen som Emil Karlsson stod på gav vika. I fallet fick han tag i en del av byggnadsställningen och lyckades hålla sig fast, men föll sedan 2,5 meter ner till våningen under.

- Plattan som håller ihop underarmen och överarmen slets i bitar. Det gjorde extremt ont, men jag hade tur i oturen. Hade jag inte fått tag i ställningen kunde jag ha landat på ryggen, säger Emil Karlsson.

ANNONS

I veckan kom ny statistik från Arbetsmiljöverket som visar att nästan 35000 arbetsplatsolyckor som ledde till sjukfrånvaro inträffade 2018. 50 av dessa var så allvarliga att de ledde till döden och majoriteten av de drabbade, 47 stycken, var män.

"Traumatisk upplevelse"

Emil Karlsson var sjukskriven i tolv veckor efter olyckan.

- Det tog ett tag innan verkligheten hann ifatt mig. Jag hade svårt att sova och när de starka värktabletterna slutade verka kom alla tankar och känslor tillbaka, då förstod jag att jag hade kunnat dö den dagen. Det var ingen rolig tid och olyckan var en traumatisk upplevelse, men jag känner mig lättad över att det har gått så bra som det har gjort, säger han.

Nu är han tillbaka på arbetet, men han kan fortfarande inte sträcka ut armen helt, det är smärtsamt att lyfta tungt och han känner av ilningar i armen.

- Det kommer från ingenstans och känns som att jag doppar armen i iskallt vatten. Läkarna vet inte om rörligheten i armen kommer att komma tillbaka helt.

ANNONS

15 allvarliga fel

Byggnads regionala skyddsombud i Skåne säger till TT att 15 allvarliga fel upptäcktes i byggnadsställningen som Emil Karlsson stod på. Skuldfrågan är fortfarande under utredning.

- De som har byggt ställningen har byggt den fel. Men det är någon som har godkänt ställningen också och enligt mig är det den personen som bär skulden, säger Emil Karlsson.

Efter olyckan är han mer vaksam.

- Man är mer försiktig med vad man går ut på för ställningar och kollar en extra gång vem det är som har besiktigat den. Man får vara jobbig helt enkelt, för man vill ju inte uppleva samma sak igen.

Många olyckor

Byggbranschen är en av de mest olycksdrabbade branscherna.

- Fem byggnadsarbetare har redan fått sätta livet till på sin arbetsplats i år. Hade det skett i någon annan bransch hade det tillsatts en haverikommission för länge sedan, säger Johan Lindholm, förbundsordförande på Byggnads.

ANNONS

Enligt Johan Lindholm förekommer det regelbundet att skyddsombud blir motarbetade eller utestängda från byggarbetsplatser.

- Det är arbetsgivaren som har huvudansvaret för att det råder en bra kultur på arbetsplatserna och att miljöarbetet omfattas av alla, säger han.

TT

Fakta: Arbetsmiljöolyckor 2018

• 118970 arbetsskador anmäldes totalt i Sverige under 2018

• 34908 arbetsolyckor som medfört sjukfrånvaro (14336 kvinnor, 20572 män)

• 63274 arbetsolyckor utan sjukfrånvaro (33604 kvinnor, 29670 män)

• 11043 olyckor på väg till eller från arbetet (7158 kvinnor, 3885 män)

• 9082 arbetssjukdomar (5599 kvinnor, 3483 män)

• 50 anmälda arbetsolyckor med dödlig utgång (3 kvinnor, 47 män)

• 8 dödsolyckor i arbete bland personer som inte ingår i den svenska arbetskraften

Källa: Arbetsmiljöverket

ANNONS