Vi sparar data i cookies, genom att
använda våra tjänster godkänner du det.

En lagändring skulle kunna stoppa Preems planer på en utbyggnad av ett oljeraffinaderi i Lysekil. Arkivbild.

Lagförslag kan stoppa Preem-bygge

Preems tankar om att bygga ut sitt oljeraffinaderi i Lysekil river upp känslor. Enligt SVT har miljödepartementet planer på en lagändring som skulle stoppa utbyggnaden.

Miljödepartementet ska enligt SVT förbereda ett direktiv till en lagändring som skulle ge regeringen rätt att lagpröva verksamheter som strider mot svenska klimatmål, och därmed kunna stoppa Preems utbyggnad av oljeraffinaderiet.

Lagändringen stoppar inte ett godkännande från Mark- och miljödomstolen, men skulle ändå kunna förhindra bygget eftersom det enligt SVT kommer att ta flera år innan drivmedelsjätten hinner få alla nödvändiga tillstånd.

Sköt upp verkställande

Preem fick i november i fjol grönt ljus av Mark- och miljödomstolen att gå vidare med sina planer, men efter flera överklaganden beslutade domstolen en månad senare om inhibition, att skjuta upp verkställandet av beslutet.

På fredag bestämmer domstolen om den ska ta upp fallet igen. Gör den inte det ligger det tidigare beslutet fast, och drivmedelsjätten får klartecken för bygget.

Nybygget skulle öka oljeraffinaderiets utsläpp av svavel- och koldioxid från 1,7 miljoner ton till 3,4 miljoner ton koldioxidekvivalenter per år, enligt SVT 17 procent av dagens totala utsläpp från all industri i Sverige och sex gånger större än vad inrikesflyget släpper ut på ett år.

"Sveriges största utsläppskälla"

- Något är fundamentalt fel när vi har en klimatlag som säger att våra utsläpp ska vara nere på noll år 2045, och så tillåts en verksamhet som kan bli Sveriges största utsläppskälla, säger Johanna Sandahl, ordförande för Naturskyddsföreningen, till SVT.

Preem vill genomföra bygget för att miljöeffektivisera raffineringen av olja.

- Utsläppsfrågan är en global utmaning. Vi vet att vi redan i dag släpper ut 17 procent mindre koldioxid jämfört med medelraffinaderiet i Västeuropa, sade Malin Hallin, chef för Hållbar utveckling på Preem, till TT i december i fjol.