Liberalernas partiledare Jan Björklund meddelar efter lördagens möte att partistyrelsen och riksdagsgruppen säger ja till att släppa fram S-ledaren Stefan Löfven som statsminister.
Liberalernas partiledare Jan Björklund meddelar efter lördagens möte att partistyrelsen och riksdagsgruppen säger ja till att släppa fram S-ledaren Stefan Löfven som statsminister.

L-toppen ger grönt ljus för Löfven

Liberalernas partistyrelse och riksdagsgrupp säger ja till att släppa fram S-ledaren Stefan Löfven som statsminister. Centerledaren Annie Lööf har fått grönt ljus av sitt parti för samma sak.

ANNONS
|

Liberalernas partistyrelse rekommenderar partirådet att på söndagen säga ja till uppgörelsen med S, MP och C.

- Och det beslutet har också konfirmerats av vår riksdagsgrupp, säger Jan Björklund, efter mötet med riksdagsgruppen och partistyrelsen.

Han är nöjd med överenskommelsen, som han anser ger mer liberal politik än med Alliansregeringen.

- Ja, det får man ju säga. Det här är mer borgerlig politik än vad Alliansregeringen genomförde på det ekonomiskpolitiska området.

ANNONS

Liberalerna är djupt splittrade i frågan om uppgörelsen. Enligt Björklund var röstsiffrorna i partistyrelsen 17–8 för att ingå överenskommelsen. I riksdagsgruppen var marginalen 13–7.

Alliansen pausar

Enligt Moderatledaren Ulf Kristersson vore det ett historiskt misstag att släppa fram Löfven, och att det skulle innebära Alliansens död på nationell nivå.

- Jag förstår naturligtvis hans besvikelse för det innebär sannolikt att han inte blir statsminister. Men vi gör det vi har sagt i valrörelsen, att göra allt vi kan för att minimera inflytandet från ytterkantspartierna, säger Björklund till TT.

TT: Håller du med om att Alliansen på nationell nivå är död?

- Man får väl säga att Alliansen pausar om det här går igenom. Men jag tycker att det är för långtgående att säga att den inte kan återuppstå, säger han.

Partiets ekonomiskpolitiske talesperson Mats Persson tillhör falangen som förordar Ulf Kristersson som statsminister. Han har inte gett upp hoppet.

ANNONS

- Det är mycket ovisst hur det här kommer att gå i partirådet skulle jag säga. Det är mycket jämnt och vi ser att fler och fler ansluter sig till den linje som vill släppa fram Ulf Kristersson, säger han.

Eldprov för S

Centerns förtroenderåd ställde sig i princip enhälligt bakom uppgörelsen mellan S, MP, L och C. Röstsiffrorna blev 56–2, endast representanterna från Centerstudenter röstade emot.

- Nu börjar en prövande tid när Socialdemokraterna ska visa att de kan samarbeta med andra partier, säger Annie Lööf.

- Vi kommer att vara stentuffa och en nagel i ögat. Det här är ett eldprov för Socialdemokraterna för hur de ser på andra partier, säger Lööf om uppgörelsen.

ANNONS

Samtidigt säger hon sig ha förtroende för S-ledaren.

- Jag litar på Stefan Löfven och att han håller vad han lovar.

Beklagar hårda ord

Trots det tänkta budgetsamarbetet med den rödgröna regeringen, säger Lööf att partiet nu går i "liberal opposition". I frågor som försvaret, Nato, utrikespolitiken och på många andra politikområden finns motsättningarna med S kvar, säger hon.

- Så på många olika områden kommer det att finnas utrymme att vara en liberal oppositionskraft.

Till skillnad från Ulf Kristersson och KD-ledaren Ebba Busch Thor vill hon inte dödförklara Alliansen. I frågor som inte omfattas av budgetsamarbetet eller den omfattande uppgörelsen mellan C, L, S och MP hoppas hon på fortsatt Allianssamarbete.

Men hon beklagar de hårda orden från Kristersson och Busch Thor.

- Jag tycker att det är synd att de uttryckte sig så drastiskt i går, säger Lööf.

ANNONS

Starka reaktioner

Reaktionerna från M och KD har varit starka på Centerns besked. Kristdemokraternas toppnamn till Europaparlamentet Sara Skyttedal twittrade "Klåpare. Bedragare. Quislingar" tillsammans med en bild på Lööf.

Jan Björklund är kritisk mot hennes ordval.

"Min mor flydde till Sverige undan Vidkun Quisling och hans norska nazistkollaboratörer. Man ska vara varsam med orden", skriver Björklund på Twitter.

På måndag hålls en ny talmansrunda, varpå talman Andreas Norlén ska föreslå en statsminister, som riksdagen röstar om på onsdag.

TT

Fakta: Det här händer nu

Liberalernas partiråd möts på söndagen.

Även Miljöpartiets partistyrelse träffas i helgen för att ta ställning till uppgörelsen. Partiet kommer att meddela sitt beslut på en pressträff på söndagen.

Under måndagen träffar sedan Andreas Norlén, riksdagens talman, de åtta riksdagspartiernas ledare, med början med Löfven klockan 10.00. På eftermiddagen har Norlén en pressträff inför att han klockan 16.00 ska läsa upp sitt förslag till statsministerkandidat – Löfven eller Kristersson.

Omröstningen i riksdagen sker sedan på onsdagen, den 16 januari.

ANNONS