Vi sparar data i cookies, genom att
använda våra tjänster godkänner du det.

Låsta positioner mellan Kristersson och Björklund. Arkivbild.

L står fast vid sitt nej till Kristersson

Moderatledaren Ulf Kristersson kan inte förvänta sig något stöd från Liberalerna vid statsministeromröstningen på onsdag. Partiet står kvar vid sitt nej, säger Liberalernas ledare Jan Björklund i TV4 Nyhetsmorgon. Ulf Kristersson vidhåller att han inte tänker samtala med SD.

Jan Björklund är inte beredd att medverka till att ge Sverigedemokraterna betydande politisk makt. En borgerlig regering utan egen majoritet riskerar att bli fälld redan vid den första stora budgetomröstningen den 12 december, anser han.

- Det blir en chansning. Att de rödgröna skulle hjälpa en borgerlig regering tror jag lite på.

Stabil regering

Själv skulle Björklund vilja se ett samarbete med Alliansen och Miljöpartiet, eller Socialdemokraterna. Han tycker det är synd att Centerns partiledare Annie Lööf inte fick sondera.

- Sverige behöver en stabil regering, och det har man inte i en situation där inget går igenom om man inte förhandlar med SD eller står inför nyval.

Jan Björklund säger till TV4 att han tror att Ulf Kristersson är utsatt för stark press från sitt parti för ett samarbete med SD, något Kristersson avfärdar.

- Det finns ett hårt tryck för att genomföra vår politik, säger Kristersson i Nyhetsmorgon.

"En krigsdans"

Moderatledaren kallar den utdragna processen för att bilda regering "en krigsdans" som han tycker är "lite ovärdig". Han förstår inte Björklunds resonemang.

- Allt handlar om vad SD ska tycka och tänka. Jag tycker att man ska lägga fram sin politik och låta riksdagen ta ställning till den. Man kan inte alltid räkna med att allt går igenom.

Han har inga planer på att samtala med SD.

- Jag vill föra samtal med dem jag vill samarbeta med – Alliansen.

Om han inte för rösterna med sig på onsdag utesluter han inte att Annie Lööf kan få sonderingsuppdraget, men är tydlig med vad han vill.

- Annie Lööf får sondera, med jag vill inte ha en Allians-MP-koalition som samarbetar med S. Det var inte det vi gick till val på, säger Ulf Kristersson.