Vi sparar data i cookies, genom att använda våra tjänster godkänner du det.

Hej

Hej

Liberalernas partiledare Jan Björklund och Mats Persson, partiets ekonomiskpolitiske talesperson, presenterade vårbudgetmotionen.

L lägger fram budgetförslag för 50 miljarder

Liberalerna vill främst satsa på skola, integration, polis och försvar nästa år. Samtidigt vill partiet sänka inkomstskatter med nästan 23 miljarder kronor.

Liberalernas ekonomiska vårmotion lanseras under rubriken "Skolan först". Av de omkring 50 miljarder kronor som partiets förslag kostar statskassan, inklusive skattesänkningarna, så går drygt 9 miljarder till skolan.

- Misslyckas skolan, då kommer Sverige att misslyckas, säger partiledaren Jan Björklund.

Höjda lärarlöner

Nytt jämfört med den budgetmotion som L lade fram i höstas för 2018 är fyra miljarder kronor till höjda lärarlöner. En annan stor skolsatsningar är 1,5 miljarder till förlängd skolplikt till 18 år för nyanlända utan tillräcklig utbildning.

Alla siffror är jämfört med den budget som riksdagen klubbat för 2018. Den rödgröna regeringen har inte presenterat förslag för 2019.

Mer än ÖB begärt

Liberalerna vill också höja försvarsanslagen med fyra miljarder nästa år och åren därefter fortsätta att trappa upp anslagen med mer än vad Försvarsmakten själv begärt.

Björklund kritiserar regeringen och de Allianspartier som står bakom nuvarande försvarspolitik för att de sagt att de rustar upp.

- Men i verkligheten har det inte inneburit det, säger Björklund.

Fler poliser

L vill också nästa år påbörja en satsning för öka antalet poliser från dagens omkring 20 000 till 25 000 år 2025.

- Antalet poliser i Sverige minskar faktiskt nu, säger Björklund.

Nära 2,9 miljarder kronor vill L lägga på integrationsåtgärder 2019. Den största satsningen är en obligatorisk språkförskola för nyanländas barn.

En hjärtefråga för Liberalerna är assistansersättningen för funktionshindrade. Partiet vill ändra LSS-lagen, så att fler än i dag får ersättningen.

Ska finansieras

Liberalerna vill också göra det mer lönsamt att arbeta genom att sänka skatten för 28 miljarder kronor. Framförallt handlar det om att det ska löna sig att skaffa en högre utbildning. Nytt är att L vill använda de 2,7 miljarder kronor regeringen lägger på att göra fackavgiften avdragsgill för att i stället sänka skatt på lägre inkomster.

Enligt Liberalernas ekonomiskpolitiske talesperson Mats Persson är alla förslag på sammanlagt 50 miljarder kronor finansierade genom besparingar eller skattehöjningar.

Stora besparingar görs på arbetsmarknadspolitiken och miljöskatterna höjs. Besparingar görs även till exempel på klimatåtgärder, byggsubventioner och på a-kassan.