Liberalernas partiledare Jan Björklund och Mats Persson, partiets ekonomiskpolitiske talesperson, presenterade vårbudgetmotionen.
Liberalernas partiledare Jan Björklund och Mats Persson, partiets ekonomiskpolitiske talesperson, presenterade vårbudgetmotionen.

L lägger fram budgetförslag för 50 miljarder

Liberalerna vill främst satsa på skola, integration, polis och försvar nästa år. Samtidigt vill partiet sänka inkomstskatter med nästan 23 miljarder kronor.

ANNONS
|

Liberalernas ekonomiska vårmotion lanseras under rubriken "Skolan först". Av de omkring 50 miljarder kronor som partiets förslag kostar statskassan, inklusive skattesänkningarna, så går drygt 9 miljarder till skolan.

- Misslyckas skolan, då kommer Sverige att misslyckas, säger partiledaren Jan Björklund.

Höjda lärarlöner

Nytt jämfört med den budgetmotion som L lade fram i höstas för 2018 är fyra miljarder kronor till höjda lärarlöner. En annan stor skolsatsningar är 1,5 miljarder till förlängd skolplikt till 18 år för nyanlända utan tillräcklig utbildning.

ANNONS

Alla siffror är jämfört med den budget som riksdagen klubbat för 2018. Den rödgröna regeringen har inte presenterat förslag för 2019.

Mer än ÖB begärt

Liberalerna vill också höja försvarsanslagen med fyra miljarder nästa år och åren därefter fortsätta att trappa upp anslagen med mer än vad Försvarsmakten själv begärt.

Björklund kritiserar regeringen och de Allianspartier som står bakom nuvarande försvarspolitik för att de sagt att de rustar upp.

- Men i verkligheten har det inte inneburit det, säger Björklund.

Fler poliser

L vill också nästa år påbörja en satsning för öka antalet poliser från dagens omkring 20000 till 25000 år 2025.

- Antalet poliser i Sverige minskar faktiskt nu, säger Björklund.

Nära 2,9 miljarder kronor vill L lägga på integrationsåtgärder 2019. Den största satsningen är en obligatorisk språkförskola för nyanländas barn.

En hjärtefråga för Liberalerna är assistansersättningen för funktionshindrade. Partiet vill ändra LSS-lagen, så att fler än i dag får ersättningen.

ANNONS

Ska finansieras

Liberalerna vill också göra det mer lönsamt att arbeta genom att sänka skatten för 28 miljarder kronor. Framförallt handlar det om att det ska löna sig att skaffa en högre utbildning. Nytt är att L vill använda de 2,7 miljarder kronor regeringen lägger på att göra fackavgiften avdragsgill för att i stället sänka skatt på lägre inkomster.

Enligt Liberalernas ekonomiskpolitiske talesperson Mats Persson är alla förslag på sammanlagt 50 miljarder kronor finansierade genom besparingar eller skattehöjningar.

Stora besparingar görs på arbetsmarknadspolitiken och miljöskatterna höjs. Besparingar görs även till exempel på klimatåtgärder, byggsubventioner och på a-kassan.

TT

Fakta: L:s största budgetsatsningar 2019

REFORMER:

Höjda lärarlöner: 4 miljarder kronor (mdr)

Utökad skolplikt för nyanlända: 1,5 mdr

Fler undervisningstimmar i skolan: 1,2 mdr

Obligatorisk språkförskola för nyanländas barn: 1,2 mdr

Fler poliser: 1,9 mdr

Höjda polislöner: 1,3 mdr

Förstärk personliga assistansen: 1,5 mdr

Höj försvarsanslagen: 4 mdr

Höjd brytpunkt statlig skatt: 13 mdr

Slopad värnskatt: 6,4 mdr

Nej till avtrappat jobbskatteavdrag: 3,9 mdr

Breddad skattesänkning på låga inkomster: 3 mdr

Slopad löneskatt för äldre: 1,9 mdr

FINANSIERING (DE STÖRSTA BESPARINGARNA):

Besparingar i arbetsmarknadspolitiken: 15,3 mdr

Höjda miljöskatter: 5,4 mdr

Höjd avgift för obebyggd tomtmark och kommersiella lokaler: 3,7 mdr

Slopade byggsubventioner: 4,1 mdr

Avskaffade klimatåtgärder och subventioner: 3,1 mdr

Nej till skattereduktion för fackavgift: 2,7 mdr

Besparingar i a-kassa, sjukförsäkring och föräldraförsäkring: 2,8 mdr

Källa: Liberalerna

ANNONS