Vi sparar data i cookies, genom att använda våra tjänster godkänner du det.

Hej

Barn under 15 år som misstänks för övergrepp i rättssak ska kunna förses med elektronisk fotboja. Arkivbild

L-förslag: Fotboja på brottsmisstänkta barn

Barn under 15 år som misstänks för övergrepp i rättssak ska kunna förses elektronisk fotboja. Det föreslår tre liberala politiker på Dagens Nyheters debattsida.

- Det är en ingripande åtgärd, men alternativet är att de unga som är utsatta för brottet inte vågar gå ut, säger partiets rättspolitiske talesperson Johan Pehrson till TT.

Förutom Pehrson står de två Stockholmsliberalerna Lotta Edholm och Jan Jönsson bakom förslaget. Bakgrunden är den kraftiga ökningen av rån mot barn och unga i Stockholmsområdet, samt att polis och brottsofferstödjare enligt politikerna upplever en ökad rädsla bland utsatta för att vittna. Det finns en oro för ytterligare repressalier för den som medverkar i brottsutredningar.

En straffmyndig person som misstänks för övergrepp i rättssak kan häktas. Men när förövaren är under 15 år är häktning inte tillåtet enligt svensk lag. I dessa fall vill politikerna kunna sätta en fotboja på den misstänkte. På så sätt skulle man kunna begränsa barnets rätt att vistas utomhus och minska risken för att hon eller han "utgör en fara för andra", skriver liberalerna.

- Man måste nog göra det väldigt, väldigt jobbigt för 13–14-åringar att bli kriminella. Då tror jag man gör dem en väldigt stor tjänst, att man stoppar i tid, säger Johan Pehrson.

Politikerna vill också att det ska bli obligatoriskt för föräldrar att närvara vid rättegången om deras barn åtalas. De första förhören med målsägande och vittnen ska i större utsträckning spelas in, föreslår de.