Vi sparar data i cookies, genom att
använda våra tjänster godkänner du det.

Statsminister Stefan Löfven (S). Arkivbild.

Löfven: Fler än försvaret vill ha pengar

Statsminister Stefan Löfven (S) kommenterar bråket i försvarsberedningen.

Trots att det råder bred samsyn om hur försvaret behöver rustas upp så har de borgerliga partierna vägrat att skriva under försvarsberedningens rapport.

Det är en protest mot att S och regeringen inte vill binda sig för en försvarsbudget på 84 miljarder kronor från 2025.

Löfven understryker att det är regeringens skyldighet att bereda förslagen ordentligt innan man låser sig för finansieringen.

Han påpekar att han inte heller har hört något parti tala om hur man ska finansiera de 26 miljarder kronor i budgetnivåhöjning som försvarsberedningens förslag innebär.

Löfven påminner om att den förra Alliansregeringens moderate finansminister krävde finansiering "krona för krona" när det gällde en försvarssatsning på en betydligt lägre nivå.

- Det var inte ett helt orimligt krav, säger han.

- Det kanske är lika rimligt inför en nivåhöjning på 26 miljarder kronor. Vad är det i så fall som ska stå åt sidan?

Löfven betonar att försvarsberedningens rapport måste analyseras ordentligt. Sedan ska förslagen även vägas av mot andra saker i kommande budgetpropositioner.

- Jag kan lova er att det finns fler än försvaret som vill ha pengar, säger statsministern.

- Vi ska förbättra pensioner och ta bort orättvisa pensionärsskatter. Här ska byggas bostäder. Här ska satsas på sjukvård, skolor och vägar och järnvägar. Vi har hur mycket som helst i vårt samhälle som behöver göras och då är det en regerings skyldighet att se den helheten.

Löfven understryker dock att Sveriges försvarsförmåga ska höjas.