Vi sparar data i cookies, genom att
använda våra tjänster godkänner du det.

Kommunstyrelsens ordförande i Eskilstuna Jimmy Jansson (S) beräknar att cirka 30–50 personer tigger i kommunen. Arkivbild.

Löfven: Eskilstunas tiggeribeslut intressant

Tiggare i Eskilstuna måste snart söka tillstånd för att samla in pengar på gator och torg. Statsminister Stefan Löfven (S) är försiktigt positiv till initiativet – men Moderaterna är emot.

Eskilstunas politiska majoritet – som är en koalition mellan Socialdemokraterna, Moderaterna och Centerpartiet – drev igenom sitt förslag om att den som ägnar sig åt "passiv pengainsamling" på allmän plats måste söka tillstånd hos polisen från och med den 1 oktober. Sverigedemokraterna stödde förslaget, till skillnad från Vänsterpartiet, Miljöpartiet, Liberalerna och Kristdemokraterna som röstade nej.

Stadens kommunalråd Jimmy Jansson (S) säger att beslutet fattades för att myndigheterna lättare ska få kontakt med de som tigger.

"Ett civiliserat samhälle"

- Vi är ett civiliserat samhälle med ordning och reda, det är mycket byråkrati och strukturer, men här har du ett samhälle som växer fram vid sidan av, som är laglöst. Det här är ett första sätt att börja få in det här i den ordinarie strukturen, för att börja sortera i det, och dessutom kunna hjälpa människor vidare, säger Jansson.

TT: Kommer de sluta tigga för att det krävs tillstånd?

- Nej, men att man då exempelvis skulle komma i kontakt med Stadsmissionen eller andra ideella organisationer, eller få hjälp att resa hem igen.

Löfven: "Intressant"

Statsminister Stefan Löfven (S) säger att det är intressant att följa Eskilstunas beslut, och att han räknar med att det kan komma att överklagas och prövas rättsligt.

- Jag tycker det är ett intressant förslag, att om man vill göra detta (tigga) får söka tillstånd, säger Löfven.

Regeringen har dock inga liknande planer på nationell nivå, enligt Löfven, som inte heller stödjer Moderaternas och Sverigedemokraternas förslag på ett nationellt tiggeriförbud.

- Det är inte det som är lösningen på problemet, säger han.

Moderaterna: Det är fel

Moderaterna på nationell nivå är dock emot ett tillståndskrav för att tigga, även om partiets rättspolitiske talesperson Tomas Tobé säger att han har förståelse för att kommunen agerar mot tiggeriet.

- Vi tycker att det är fel att etablera en modell där man ska ha tillstånd för att tigga. Det är att normalisera tiggeri. Kommunen gör detta för att försvåra och minska och det som är möjligt med den lagstiftning som finns, säger Tobé.

Eskilstunas nya regler riskerar att stoppas av länsstyrelsen innan de börjar gälla.