Vi sparar data i cookies, genom att
använda våra tjänster godkänner du det.

Partiledare Annie Lööf talar på Centerpartiets kommundagar i Folkets hus i Umeå.

Lööf vill se mer hyfs och mindre hat

Centerledaren Annie Lööf efterlyser mer hyfs, mindre hat och talar om en ny riktning för Sverige.

I sitt tal till partiets kommun- och landstingspolitiker på kommundagarna i Umeå sade Lööf att det val C gjorde var det enda möjliga. Det vill säga att ingå januariavtalet och släppa fram Stefan Löfven, S och MP, framför att framför att säga ja till Kristersson, M och KD och beroende av SD.

- Då stod vi upp för medmänsklighet och framtidstro, då höll vi gränsen mot Sverigedemokraterna, sade Lööf.

När hon steg upp på scenen i Folkets hus prisades hon som kvinnan som håller lugnet i vilket blåsväder som helst, vare sig det är korsdrag eller orkan.

- Hon står stadigt och lyssnar på rörelsen, det är därför vi är så stolta över dig, du är en fantastisk ledare, fortsatte Marie-Louise Wernersson, kommunalråd i Falkenberg och ordförande i C:s kommunala sektion, i sin hyllning.

Lööf sade att trycket har varit enormt på partiet och kritiken omfattande om Allianssvek, och menade att samtalsklimatet har varit bortom all beskrivning. Hon beskriver sig som härdad och van, med tjockt skinn. Men sedan valet har hatet ökat.

Ökat hat

- Jag har faktiskt inte varit med om ett sådant respektlöst hat tidigare, säger Lööf och efterlyste gränser för vad man får säga till en annan människa på gatan, i affären, i brev eller på sociala medier.

Hon ber om mer hyfs, saklig argumentation och spärrar i all besvikelse.

- Det måste så att säga bli fler vuxna i rummet, framhöll hon med en fras som Moderatledaren Ulf Kristersson annars frekvent använder, och från vars parti och anhängare många hårda ord har yttrats mot C.

I talet försökte Lööf lyfta fram en rad av de framgångar som C nått i och med januariavtalet mellan regeringen, C och L. Hon pekade på satsningar mot psykisk ohälsa, försvar för äganderätt när det gäller skog, satsningar mot mobbning och för bättre vård.

Citerade Fälldin

För att driva hem sin poäng om att inte rygga för svåra beslut och kompromisser citerade hon en dikt som en av hennes företrädare på posten, Thorbjörn Fälldin, brukade använda.

- Den som tar i får en del smuts på fingrarna, men när allt kommer omkring, vad har de rena händerna uträttat här i världen? citerade Lööf och rundade av med att Centern nu har valt väg.

- Nu fortsätter vi framåt.