Vi sparar data i cookies, genom att
använda våra tjänster godkänner du det.

De sibiriska katterna Iris och Konrad. Bild: Elisabeth Alvenby
De sibiriska katterna Iris och Konrad. Bild: Elisabeth Alvenby

Låt dig inte luras vid kattköpet

Våren är på väg och det betyder också att många börjar fundera på att skaffa katt. Men det finns en hel del att tänka på, särskilt om du är ute efter en raskatt.

En liten kattunge som blickar upp ur korgen kan vara svår att motstå. Men det gäller att tänka efter före. En katt kan bli över 15 år och det betyder att det är ett långvarigt ansvar man tar på sig när man väl tar hem den. Förutom att det innebär att man tar på sig den dagliga omsorgen kan det också innebära kostnader som plötsligt dyker upp, om katten blir skadad eller sjuk.

När det gäller ras är det absolut vanligaste att man har en så kallad bondkatt eller huskatt, alltså en katt utan registrerad stamtavla. Den kan i princip vara en blandning av vilka raser som helst och den kan också ha helt renrasiga föräldrar, men utan registrering klassas den ändå som huskatt.

Öppen stambok

Det hjälper inte att uppfödaren visar upp stamtavla på föräldrarna. Är inte hela kullen registrerad räknas kattungen som en huskatt.

– Tyvärr blir vi ofta kontaktade av människor som tror att de har köpt en raskatt, men så visar det sig att de inte är stambokförda. Då klassas de tyvärr inte som renrasiga och vi kan inte göra något åt det i efterhand, säger Cecilia Wennergren, stambokförare hos Sveriges raskattklubbars riksförbund (Sverak).

Sverak, som är Sveriges största kattorganisation, har en öppen stambok, där vem som helst kan söka. Finns katten med där är den garanterat rasren.

– När man köper en kattunge så stamboksförs den ju inte direkt vid födseln, men när det börjar närma sig leveransdatum skall den finnas där, annars bör man bli misstänksam, säger Cecilia Wennergren.

Hon tipsar om att man kan fråga uppfödaren vilken kattklubb den tillhör och därefter kontakta klubben för att höra sig för om uppfödaren.

– Sedan skall det kännas bra också. Om det inte känns helt bra med just den uppfödaren skall man lita på sin magkänsla och leta vidare. Ta inte första bästa! råder Cecilia Wennergren.

Minst 12 veckor

Vill man ha en raskatt är den dyrare i inköp, priserna för en kattunge kan variera mellan ungefär 8 000 kronor och upp till 20 000 kronor beroende på om du vill ha den till avel eller inte. Då får du en katt som uppfyller vissa förutbestämda krav, som varierar lite beroende på vilken ras det är. Olika raser har olika egenskaper och en bra idé är att kontakta olika rasklubbar för att få veta mer.

När det gäller de så kallade huskatterna, eller blandraser, finns inget kontrollorgan, men många av de krav Sverak ställer på sina säljare kan vara bra att tänka på även om man köper katt på annat håll.

Se till att kattungen är minst 12 veckor innan du tar hem den. Tidigare än så är det nämligen inte tillåtet enligt lag att ta en katt från uppfödaren, om det inte föreligger särskilda skäl.

Se till att katten är vaccinerad som den skall. Hos Sverak skall katten vara fullvaccinerad mot kattpest, kattsnuva och kattherpes. Intyg skall lämnas till köparen. Katten skall vara ID-märkt och veterinärbesiktigad. Intyget på besiktigningen får inte vara mer än sju dagar gammalt.

– Köper du en raskatt skall även ett ägarändringsintyg skickas in till oss och är det en kattunge skall delen om ID-registrering vara ifyllt. Både köparen och säljaren skall skriva på pappret, säger Cecilia Wennergren.

Rådgör med uppfödaren

När det gäller veterinärbesiktningen är det, enligt Sverak, ganska ovanligt med anmärkningar, men det förekommer. Då är det bra att ta sig en funderare på vad det är för typ av anmärkning och gärna gå igenom med uppfödaren vad det innebär och om det är något som gör att du kanske inte kan göra det du hade tänkt med katten.

– Om det är en fysisk defekt kan det kanske innebära att du inte kan ställa ut katten med bra resultat. Vissa saker kan göra att man inte kan använda katten till avel. Är det en sådan sak som att katten är snuvig skulle jag personligen inte ta hem den förrän den är frisk, säger Cecilia Wennergren.