Vi sparar data i cookies, genom att
använda våra tjänster godkänner du det.

Tre polisbussar brinner i samband med de våldsamma påskupploppen i Sveaparken i Örebro. Arkivbild.
Tre polisbussar brinner i samband med de våldsamma påskupploppen i Sveaparken i Örebro. Arkivbild. Bild: Kicki Nilsson/TT

Långa fängelsestraff för påskupploppen

Fyra män döms till minst fem års fängelse vardera efter att ha deltagit i de våldsamma påskupploppen i Örebro, rapporterar SVT Nyheter Örebro.

Samtliga fyra befinns skyldiga till grovt blåljussabotage.

Två av dem döms även för försök till våld mot tjänsteman i två fall och en för samma brott i ett fall. De döms till fängelse i fem år. Den fjärde får ett hårdare straff, fängelse i fem år och sex månader, för grovt blåljussabotage, skriver Nerikes Allehanda.

Alla fyra, som är mellan 21 och 32 år gamla, nekar till brott. Men tingsrätten anser det bevisat att de befann sig på platsen och deltog i upploppen. Bland annat finns videoklipp från tillfället som bedöms visa hur flera av männen kastar sten mot polisen.

Ett stort antal personer har dömts i tingsrätten och hovrätten efter påskupploppen som ägde rum i flera svenska städer. Upploppen bröt ut i samband med att den högerextreme politikern Rasmus Paludan genomförde och planerade att genomföra koranbränningar i städerna.

Bakgrund: Påskupploppen

Under påskhelgen uppstod oroligheter på flera orter till följd av Rasmus Paludans planerade koranbränningar. Paludan, partiledare för det högerextrema Stram kurs, besökte – eller planerade att besöka – Örebro, Linköping, Norrköping, Landskrona, Malmö och Stockholmsförorten Rinkeby, något som följdes av våldsamma upplopp med skadegörelse och våld främst riktat mot polisen.

På långfredagen hade Rasmus Paludan beviljats tillstånd att ordna en sammankomst i Örebro, men den kunde aldrig inledas och han själv befann sig aldrig i Sveaparken.