Vi sparar data i cookies, genom att
använda våra tjänster godkänner du det.

Endast 13 procent av väljarna har lagrat vatten för att klara en kris eller krig. Arkivbild.

Lågt förtroende för civilförsvarets förmåga

Endast var fjärde väljare har förtroende för civilförsvarets förmåga att skydda dem under en allvarlig kris, visar DN/Ipsos mätning. Men majoriteten av väljarna har trots det inte lagrat mat och vatten för att klara sig på egen hand.

Ipsos har genomfört undersökningen inför försvarskonferensen Folk och försvar som inleds på söndagen i Sälen. Resultatet är dyster läsning för de ansvariga för Sveriges civilförsvar: 25 procent av väljarna har mycket eller ganska stort förtroende för civilförsvarets förmåga att skydda dem under en allvarlig kris. Motsvarande siffror för förtroendet vid händelse av krig är 11 procent.

Opinionsinstitutet har även frågat väljarna om beredskapen vid en kris eller ett krig. Bara 24 procent har lagrat mat, 13 procent har lagrat vatten och 24 procent har kontanter tillgängliga.

- Överlag är krisberedskapen låg. Det kan ha att göra med att vi har upplevt väldigt lite av allvarliga kriser som påverkar grundläggande samhällsfunktioner. Det närmaste vi har kommit är stormar och skogsbränder, säger Ipsos opinionsanalytiker Nicklas Källebring till Dagens Nyheter.

Försvarsminister Peter Hultqvist (S) säger till DN att uppbyggnadsarbetet av civilförsvaret har inletts.

- Vi har gjort en del när det gäller att börja bygga totalförsvarsförmåga och öka den civila beredskapen. Det är ett arbete som pågår regionalt och i vissa delar av näringslivet och där vi också utvecklar ett pilotprojekt på Gotland. Så vi har flyttat fram positionerna.