Finansmarknadsminister Per Bolund (MP) säger att regeringen och samarbetspartierna är överens om en tillfällig lättnad av reglerna i sjukförsäkringen. Arkivbild.
Finansmarknadsminister Per Bolund (MP) säger att regeringen och samarbetspartierna är överens om en tillfällig lättnad av reglerna i sjukförsäkringen. Arkivbild. Bild: Anders Wiklund/TT

Förslag: Stopp för utförsäkring av sjuka

Regeringen och samarbetspartierna föreslår att utförsäkring av långtidssjuka efter 180 dagar ska stoppas omedelbart. Försäkringskassan är inställd på att följa efter.

ANNONS

– Vi kommer att göra allt vad vi kan för att det ska bli som regeringen vill, säger Ulrika Havossar, försäkringsdirektör för sjukförsäkringen, om regeringens förslag.

Hon säger att myndigheten ser över förslaget till förordningsändring och vilka möjligheter det ger. Men som hon läser förslaget nu så gäller det bara personer som skulle ha fått sina ärenden omprövade vid 180-dagarsgränsen från och med dagens datum, den 21 december.

– Det är för att hindra att till exempel långtidssjuka i covid-19 ska förlora sin sjukpenning, säger finansmarknadsministern och språkröret Per Bolund (MP).

Gäller retroaktivt

De skarpa förslagen kommer att finnas med i en extra ändringsbudget som läggs fram efter årsskiftet och som riksdagen tidigast kan fatta beslut om i slutet av februari, enligt Bolund.

ANNONS

– Men beslutet gäller retroaktivt från idag, den 21 december, säger Bolund.

Fram till riksdagsbeslutet om, kanske, två månader, är det upp till Försäkringskassan att tillämpa det som regeringen avser. Och, som nämnt, är myndigheten inställd på att leva upp till regeringens intentioner med förslaget om tillfälligt stopp.

Om det på något sätt även kan beröra personer som utförsäkrats under hösten är oklart.

Förslaget beräknas, enligt Per Bolund, kosta omkring 100 miljoner för statskassan.

Stöd i riksdagen

Det finns sedan tidigare stöd i riksdagen för att lätta på kraven i enlighet med det nuvarande förslaget permanent, men först från och med någon gång tidigt i vår.

De nuvarande reglerna för sjukförsäkringen säger att den som varit sjukskriven i 180 dagar måste börja söka jobb utanför det egna yrket eller den arbetsplats han eller hon är sjukskriven från. Nu är förslaget att personen kan fortsätta vara sjukskriven från sin arbetsplats om mer talar för än emot att personen kan börja arbeta igen inom 365 dagar.

Sedan april finns också ett undantag för personer som är sjukskrivna och väntar på behandling eller operation, men som på grund av pandemin har fått tider och besök inställda eller skjutna på framtiden.

Lars Larsson/TT

ANNONS