Vi sparar data i cookies, genom att
använda våra tjänster godkänner du det.

4G-mast på toppen av Biergenis i Vindelfjällen. Fjällvärlden är ett av de områden där mobiltäckningen är som sämst. Arkivbild.

Lätt att kontakten bryts under semestern

Nu på sommaren, när många firar semester en bit från städerna, märker man att mobilmottagningen inte alltid är den bästa. Dessutom är överbelastning ett problem på sina håll.

Enligt Post- och telestyrelsens täckningskarta når landets mobilnät nästan 100 procent av alla hushåll och företag. Men det finns områden där uppkopplingen är sämre – eller sämre under vissa perioder. Och i exempelvis fjällområdena kan uppkopplingen utebli helt.

- Det är svårt att täcka bergsområden. Det räcker med att man kommer i skugga av ett berg så är täckningen borta. Dessutom är kundunderlaget litet på sådana platser, så om operatörerna ska bygga ut där måste vi tvinga dem, säger Henrik Tibbling vid Post- och telestyrelsen.

Överbelastade nät

Det är inte enbart avsaknaden av nät som är problemet på sommaren – näten kan också vara överbelastade. Stockholms skärgård är ett exempel.

- Under ett par veckor finns kundunderlag för att bygga ut nätet, men underlaget saknas under resterande veckor av året. Skärgården har ett annat problem också: man vill ha mobiltäckning men ingen mast. Skulle man täcka hela skärgården, skulle man förstöra lite av miljön också, säger Henrik Tibbling.

Om problemet är överbelastning är det speciellt internettrafiken som påverkas.

- Det brukar kunna gå att ringa trots att 4G-nätet är överbelastat. Ett tips då är att gå in i telefonen och välja att telefonen ska använda 2G-nätet, säger Henrik Tibbling.

Tips: Kolla täckningskartor

Vill man surfa rekommenderar Tibbling att man gör det på tider då färre använder nätet. Generellt är nätet som mest belastat mellan klockan 6 och 8 på morgonen.

Vill man kontrollera täckningen på semesterorten kan man titta på sin operatörs täckningskarta. Något att tänka på är att flera mindre operatörer använder andras nät, exempelvis nyttjar Halebop Telias nät. I Sverige finns egentligen bara tre operatörer som har sina egna 4G-nät: Telia, Tre och Tele2 (som delar nät med Telenor).

Men när man kollar på täckningskartorna ska man ha i åtanke att kartorna oftast är baserade på mottagningsförhållanden utomhus och är byggda på teoretiska modeller.